galéria megtekintése

Szigetvári kirohanásokkal tarkított Zrínyi-emlékév

1 komment


Csordás Lajos

A helyi civilek keveslik a konzultációt, az országos rendezvény szervezői szerint viszont a szigetváriak félreértették a program célját.

Idén van Zrínyi Miklós kirohanásának 450. évfordulója. Az országos megemlékezések fókuszában Szigetvár áll. A tegnap kezdődött szigetvári Zrínyi Napok rendezvényeivel csúcspontjára ér az emlékév, de a helyi civilek elégedetlenek, mert szerintük kihagyták őket a szervezésből.

Tegnap kezdődtek a Zrínyi Napok Szigetváron, a nemzeti emlékhelyek közé került vár bejáratánál
Tegnap kezdődtek a Zrínyi Napok Szigetváron, a nemzeti emlékhelyek közé került vár bejáratánál
Sóki Tamás / MTI

A szigetvári képviselő-testület többségét adó Szigetvári Emberekért Egyesület a Zrínyi Napok kezdete előtt néhány nappal közleményt adott ki, amelyben kifejtették, az előkészítés messze elmarad a várakozástól, az országos szervezőbizottság és a helyi civilek közt pedig nem volt kellő kommunikáció. A helyi programok szervezésével sem helyi céget, hanem egy szentlőrinci ­kft.-t bíztak meg.

 
Salamon Ferenc hiányolja az egyeztetést, és aggódik a vár felújításának elhúzódása miatt
Salamon Ferenc hiányolja az egyeztetést, és aggódik a vár felújításának elhúzódása miatt

A protestáló egyesület titkára, Salamon Ferenc lapunknak elmondta, az utóbbi hetekben napról napra változott a programlista, az egyik civil szervezetet, a Szigetvári Kultúr- és Zöldzóna Egyesületet pedig mindössze két hete kérték fel, hogy biztosítsa a színpadi műsorokat a Zrínyi Napok hétvégéjén, ráadásul úgy, hogy nem tudnak fizetni nekik. Salamon Ferenc aggasztónak tartja azt is, hogy csúszik a vár felújításának időpontja.

A titkár úgy látja, a Forster Központ későn és kapkodva kezdte el a munkát, ezért szinte csak a parkrendezéssel készült el a Zrínyi Napokra. Ráadásul az is botrányosan kezdődött néhány hete, amikor nekiálltak kivágni a várudvaron nőtt fákat.

Hóvári János szerint a helyiek fesztivált akartak emlékév helyett, és ő elég rugalmas volt
Hóvári János szerint a helyiek fesztivált akartak emlékév helyett, és ő elég rugalmas volt

Hóvári János, a megemlékezésekért felelős Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság elnöke lapunk kérdésére elmondta, a várbeli felújítások nem tartoznak az emlékbizottság felügyelete alá, azt a Miniszterelnökség felügyeli. Ő hetente jár Szigetvárra, és úgy látja, a munkálatok a terveknek megfelelően haladnak, a nemzeti várprogramban lévő előirányzattal együtt hozzávetőlegesen egymilliárd forint jut a vár felújítására. A rekonstrukció a  szigetvári vár minden zugára kiterjed jövő év végéig.

Hóvári János szerint a Zrínyi Napok szervezése nem kezdődött későn, és a teljes programot időben, a múlt héten megkapta minden szigetvári háztartás. Ő a szervezés során találkozott mindenkivel, akinek szerepe van a város életében. A Várbaráti Körrel számos közös programjuk volt, a város zeneiskolájával szinte kéthetente rendeztek programokat, ahogy a helyi turisztikai irodával is együttműködtek.

„Egyes szigetvári körökkel sok vitám volt azzal kapcsolatban, hogy miről is szólnak a Zrínyi Napok – mondja Hóvári János. – Én emlékévnek tartom, határozott tartalmakkal, ők fesztiválnak. Így bizonyos programokról az egyeztetés a már említett vita miatt elhúzódott. Sokan nem értették, hogy mi fesztiválprogramokkal nem tudunk mit kezdeni. Bonyolult volt az is, kivel lehet megállapodást kötni. De megpróbáltam rugalmas lenni annyira, amennyire csak lehettem.”

Zrínyicunami

A szeptember 11-ig tartó Zrínyi Napok eseményei között változatos programokat találunk. Többször is lesz vezetés a turbéki Szulejmán-türbe ásatásainál, ma új kiállítás nyílik Zrínyiről, valamint Somogyi Győzőnek a Szigeti veszedelemhez rajzolt illusztrációiból.

A horvát és a magyar köztársasági elnök együtt avatja fel szerdán az új Zrínyi-emlékművet, Szabó Tamás alkotását, több estén is színpadra kerül Moravetz Levente Zrínyi 1566 című musicalje, lesz török és horvát nap, és több kötetet is bemutatnak, köztük Varga Szabolcs Leonidasz Magyarországon és a cikkünkben megszólaló Salamon Ferenc Látomáskereszt című kötetét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.