galéria megtekintése

Kiosztották a Prima Primissima Díjakat

13 komment

NOL/MTI

Tíz kategóriában 13. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Magyar irodalom kategóriában Kodolányi Gyula költő, műfordító, esszéista, irodalomtörténész, magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Fonó Budai Zeneház, magyar zeneművészet kategóriában Kovács János karmester kapta az elismerést.

Magyar képzőművészet kategóriában Vojnich Erzsébet festőművésznek, magyar oktatás és köznevelés kategóriában Csapó Benő egyetemi tanárnak, az MTA doktorának ítélték oda a díjat.

 
Vojnich Erzsébet
Vojnich Erzsébet

Magyar sport kategóriában Keleti Ágnes olimpiai bajnok tornászt választották Prima Primissimának.

Csellista akart lenni

A második világégés alatt volt cseléd, hordott szenet és pakolt bútorokat, miként a tornát is viszonylag későn, huszonnégy esztendősen kezdte el úgy istenigazából… Csellista akart lenni, ehhez képest ötszörös olimpiai bajnok tornásszá lett – első ötkarikás aranyérmét harmincegy (!) évesen szerezte –, s annyi elismerése van, hogy azzal megtölthetnénk az egész oldalt. S hogy mit mondhatnánk még? A leghelyesebb, ha kölcsönvesszük Feleki László szavait, amelyeket Keleti Ágnes gyakorlata ihletett: „Olyan ez, mint a torna költeménye, az erő, a szépség, az ügyesség legmagasabb rendű kifejezése, ami a sportban csak elképzelhető. Művészi átélés, fölényes biztonság sugárzik minden mozdulatából…” Noha legföljebb archív képkockákon láthattuk, csak bólogathatunk.

Keleti Ágnes
Keleti Ágnes

Magyar építészet és építőművészet területén Benczúr László építész, magyar tudomány területén Csíkszentmihályi Mihály pszichológus kapta az elismerést.

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus
Csíkszentmihályi Mihály pszichológus

Magyar sajtó kategóriában Hajdú B. István sportújságíró, magyar színház és filmművészet kategóriában Sándor Pál rendező, producer, forgatókönyvíró lett Prima Primissima.

Sándor Pál
Sándor Pál
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Fürdőgatyás öröm

„Meglepett a döntés, hogy a Prímák közé jelöltek, mivel nem sportsajtó-, hanem sajtókategóriában ismertek el. Az iskolában is ritka, hogy a testnevelő az év tanára díjat, mert azt általában magyart vagy történelmet oktatók nyerik el” – mondta lapunknak a népszerű sportriporter, amikor a díjról kérdeztük. Ha ő meg is hökkent, a szakma és a közönség aligha. Elvégre a kitűnő sportriporter már huszonöt éve a pályán van, öt nyári és két téli olimpiáról tudósított, tizenkét labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőt közvetített. A sportikonok közül Michael Jordant, Andre Agassit vagy Wayne Gretzkyt egyaránt kommentáló Hajdú B. István feledhetetlen közvetítései között ott van a 2004-es olimpia vízilabdadöntője, amikor azt kiáltotta a mikrofonba: „Sose hittem volna, hogy tizenhárom fürdőgatyás férfitől még elsírom magam...”

A közönségdíjat a Budapest Klezmer Band kapta.

Budapest Klezmer Band
Budapest Klezmer Band

25 éve színpadon

Budapest Klezmer Band Huszonöt éve játszik zenei átiratokat a Jávori Ferenc „FEGYA” vezette Budapest Klezmer Band. A zenekar nemzetközileg is elismert, bejárta a fél világot. A koncertszínpadokon kívül színházi előadásokban szerepelt: a Hegedűs a háztetőnben, a Győri Balettel készült Purim, avagy a sorsvetés címűben és az Operettszínházban, a Menyasszonytáncban. (Az utóbbi kettőnek Jávori volt a zeneszerzője is.) A Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére FEGYA olyan művet komponált, a Klezmer Szvitet, amelyet a két együttes együtt játszhatott. 2000-ben Kodály Zoltán Közművelődési díjat kaptak, 2003-ban Artisjus-, 2004-ben eMeRTon Díjat. Jávori zeneszerzői és előadói munkáját 2014-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a közmédia műsorvezetői, a díjátadó gála házigazdái a közönség soraiban köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát, Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert, valamint Demján Sándort, a díj alapítóját.

Emlékeztettek arra, hogy a Prima Primissima Díjat 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza, a pénzintézet mellé a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek Zrt., az FHB Bank, a Docler Holding és a KAVOSZ Zrt. csatlakozott társalapítóként.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: ünnepelni jöttek össze azokat a művészeket, tudósokat, sportolókat, nevelőket, akik hosszú évek alatt kiváló teljesítményt nyújtottak és egyedülálló alkotásokat hoztak létre. A díjat immár a tizenharmadik alkalommal adják át - emlékeztetett, hozzátéve: alapítása óta a Prima Primissima az egyik legnagyobb presztízsű elismeréssé vált, miközben megmaradtak eredeti céljai, miszerint a díjazás alapja kizárólag a teljesítmény, és odaítélése mentes minden politikai befolyásolástól.

Csányi Sándor elmondása szerint a gazdaság képviselői részéről köszönettel tartoznak azoknak, akik sokszor áldatlan körülmények között hoznak létre színvonalas alkotásokat, nevelik a gyermekeket, érnek tudományos és sportsikereket, gyarapítva ezzel Magyarország szellemi vagyonát.

"Egy ország ereje nem vagy nem elsősorban csak az anyagi javakban testesül meg (...), az a nép, amely nem támogatja, nem tiszteli kultúráját, hosszú távon eltűnésre van ítélve"

- hangsúlyozta a kuratórium elnöke, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a Prima Primissima Díj átadója talán az egyetlen olyan alkalom, amikor a szellemi és a gazdasági élet legkiválóbb képviselői nagy számban találkoznak.

A díjátadón Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója az elismeréssel járó pénzjutalom (15 millió forint) felét felajánlotta a Prima díjassá választott Ifj. Csoóri Sándor népzenésznek. Ez utóbbi elismerés 5 millió forinttal jár. A közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.