galéria megtekintése

Kiosztották a POSzT díjait – Vidnyánszkyék a legnagyobb nyertesek

2 komment

NOL

Kiosztották a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) díjait. A budapesti Nemzeti Színház lett az idei szemle legnagyobb nyertese: az Isten ostora című előadás négy elismerést is besöpört a szemlén. A szakmai zsűri szerint ez volt a legjobb előadás, emellett Vidnyánszky Attila kapta a legjobb rendezésért, Olekszander Bilozub a legjobb látványért járó díjat, a színész zsűri pedig Horváth Lajos Ottónak ítélte a legjobb férfialakításért járó elismerést.

Nemzeti Színház - Isten ostora
Nemzeti Színház - Isten ostora

A legjobb női főszereplő Krizsán Szilvia lett, aki az Újvidéki Színház Bánk bánját erősítette. Pálffy Tibor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskertjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A szentgyörgyiek egyébként, a Nemzeti stábjához hasonlóan, ugyancsak négy díjat vihetnek haza Székelyföldre a POSZT-ról: a Felföldi Anikóból, Mihályi Győzőből és Sipos Imréből álló színész zsűri döntése szerint Benedek Ágnes lett a legjobb harminc év alatti színésznő, Kónya-Ütő Bence a legjobb harminc év alatti színész, így ők érdemelték ki a Fidelio díjait, és a Dr. Tóth Gabriella, Gömöriné Bakos Annamária, valamint Dr. Vető Ferenc alkotta közönségzsűrinek is a Meggyeskert tetszett a legjobban.

 

Úgy látszik, a „négyesek" fesztiválja volt az idei Pécsett: a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadása is ennyi díjat húzott be. A legjobb női mellékszereplőnek Csonka Ibolya bizonyult a szakmai zsűri szerint, de Kaposvárra vándorol a legjobb zenéért és hangzásvilágért adható elismerés, amellyel Rozs Tamást díjazta a grémium, de a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díj is, amelyet Fehér László vehetett át.

Nemzeti Színház - Isten ostora
Nemzeti Színház - Isten ostora

Ugyanebben az előadásban játszik Kelemen József, aki a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta – Szalma Tamással megosztva, aki a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeként A Mester és Margaritában nyújtott maradandót a döntnökök szerint.

A szakmai zsűri különdíját a magyarkanizsai Jel Színház Wilhelm-dalok című előadása nyerte el, míg a színész zsűri szerint a legjobb női alakítást Gubik Petra nyújtotta a békéscsabai Jókai Színház Koldusoperájában.

Nemzeti Színház - Isten ostora
Nemzeti Színház - Isten ostora

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos díját az idén Bajomi Nagy György kapta a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadásában nyújtott alakításáért.

Újvidéki Színház - Bánk bán
Újvidéki Színház - Bánk bán

A Venczel Vera zsűrielnök mellett Balázs Péter, Blaskó Balázs, Keserü Katalin, Nagy Viktória, Ókovács Szilveszter, Vincze János és Vörös Róbert nevével fémjelzett szakmai zsűri úgy döntött, hogy az idén nem adja ki a legjobb jelmez és a legjobb színpadi szöveg díját.

A 2015-ös POSzT fogantatása finoman szólva sem szeplőtelen. Áprilisban a Színházi Kritikusok Céhe kilépett a Magyar Színházi Társaságból (MSZT), arra hivatkozva, hogy a szervezet képtelen tagjai érdekeinek képviseletére. Az ügy előzménye, hogy a POSzT korábbi gyakorlata szerint a Kritikuscéh zsűritagnak jelölte egyik tagját, Csáki Juditot, akit az MSZT melletti másik nagyobb szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) nem fogadott el.

Újvidéki Színház - Bánk bán
Újvidéki Színház – Bánk bán

A Kritikuscéh akkor azt nehezményezte, hogy az MSZT nem állt ki az ő delegáltjuk mellett, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába. Több társulat bojkottálta az idei POSzT-ot.

De jutott botrány a fesztivál idejére is: az egyik zsűritagnak, Ókovács Szilveszternek például nagyon nem tetszett az újvidékiek Bánk bánja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.