galéria megtekintése

Kínos eset

6 komment


Bárkay Tamás

E parádés bullával a népi demokratikus kultúr- és ifjúságpolitika egyik legmegrázóbb kísérletét vagyunk bátrak felidézni: az első hazai polbeatfesztivált, amelynek következtében lett egy második is, emiatt viszont harmadik már nem, és amiből kifolyólag néhány óráig nagyon sok embernek volt nagyon kínos. S. Nagy István viszont megint jól járt.

Az eset előzménye, hogy az 1960-as években az Egyesült Államokban bizonyos muzsikusok protest song alcím alatt sarkos különvéleményeket kezdtek megfogalmazni az amerikai imperializmus újkolonialista törekvéseinek tekintetében. Az utat egy Woodie Guthrie nevű dalnok taposta ki, a stílust Bob Dylan csiszolta fényesre. A műfaj annyira megtetszett a KISZ Központi Bizottságának, hogy 1965-ben meggyőzte az akkor már éppen elég népszerű Liversing együttest, hogy a lehető legjobban akkor jár, ha rádióban felénekli a Veled vagyunk Vietnam című melódiát, a zenekar dobosa pedig azonnal ki is lépett.

A harmadik díjjal elismert dal hétezer forintot ért a szerzőknek.
A harmadik díjjal elismert dal hétezer forintot ért a szerzőknek.
Szabó Miklós / Népszabadság

A KISZ nagyon komolyan vette a nemzetközi helyzetet. Széles társadalmi összefogással pokróc- és bicikligyűjtő mozgalmat indított a vietnami fiatalok javára – ámbár egykorú megfigyelők szerint speciel a Csepel kerékpárok menet közben elvesztették adományjellegüket, és privát tulajdonban, országunk útjain hasznosultak –, majd 1967-ben a Művelődésügyi Minisztériummal és a Magyar Rádió és Televízióval egyetértve meghirdette az első hazai Politikai Dalfesztivált.

 

A döntőt a Vígszínházba szervezték, élő televíziós és rádiós közvetítéssel.

A műsor házigazdájaként a korszak legnépszerűbb tévés műsorvezetője, Takács Marika diszponálta magát, a moderátor Antal Imre, a kilenctagú zsűri elnöke Major Tamás volt, aki mindjárt az attrakció elején biztosította az ország nyilvánosságát, hogy halvány fogalma sincs, mi ez az egész, és hogy miért van éppen itt, és például nem valahol egészen máshol. A mezőnyben tizenöt előadónak/csoportnak szándékoztak rangot adni a zsűrorok, a fellépők között egy se volt, aki jószántából működött volna közre. A Somló Tamás és az Omega Tánczenekar nevű formáció tagjai – akik az Azért, mert a faterod góré? című kompozícióval kényszerültek a színpadra – például mindent elkövettek, hogy a lehető legnehezebben lehessen azonosítani őket a képernyőn. Állítólag nem voltak büszkék magukra a többiek sem, de senki sem tudott ellenállni a szívhez szóló unszolásnak, ti. szabad nem jönni, de akkor vedd úgy, hogy dr. Erdős Péter már el is intézte, hogy neked az életben nem lesz lemezed ebben az országban, kispajtás – nem beszélve a csábító tévés szereplési lehetőségről, azaz dehogynem, hiszen most beszéltünk róla.

A fesztivált végül Máté Péter nyerte A néger zongorista dala című szerzeményével, mások mellett Pápay Faragó László és a Syrius együttes, a Vámos Tiborból (ma Vámos Miklós író, dramaturg) és Berki Tamásból összetevődött Gerilla zenekar, Dinnyés József (Daltulajdonos) és az említett Omega előtt. Egy nagy nyertese azonban mindenképp volt a rendezvénynek: S. Nagy István szövegíró, akinek öt opusa szerepelt a programban. Ez kifejezetten előnyös körülménynek bizonyult a ­díjosztáskor: a legjobb dalt 15 ezer,
a második helyezést 10 ezer, a harmadikat 7 ezer forinttal ellentételezték.

A következő polbeatfesztivált egy évvel később a Madáchba hirdették meg. Mint az oklevél gazdájától, a Táncdalfesztiválok történetét feldolgozó, A dallam diadala (2006) című kötetet jegyző rockzenei szakírótól, Zoltán Jánostól tudjuk, a Gerilla megint ott volt – versenydalukat ezúttal Schönherz Zoltán halálának 25. évfordulója inspirálta –, de a nagy hacacáré már elmaradt. Sem a tévé, sem a rádió nem szállt ki az eseményhez, a dalokat utóbb jószerével csak Antal Imre Halló fiúk, halló lányok c. műsorában lehetett hallani hébe-korba. Lassan maga a műfaj is kikopott a világból, igazából egy, csak egy versenyző vitte tovább a hagyományt, igaz, ő máig kitart: Dinnyés József ötvenedik, jubileumi lemeze a minap jelent meg, ezúton gratulálunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.