Kihirdették a Primákat

Idén is december 4-én adják át a Prima Primissima Díjakat, de már most tudni lehet, ki lesz az a harminc jelölt vagy Prima, aki közül kikerülnek a győztesek.

A Prima Primissima Díjra nem lehet pályázni, az alapításkor meghatározott szervezetek és személyek jelölhetnek Primákat, azaz arra érdemes művészeket, sportolókat, kutatókat és oktatókat. A Prima Primissima Díj kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor elmondta, hogy idén minden eddiginél több jelölt közül választhatott a szakmai zsűri, hiszen néhány művészeti kategóriában hússzor annyi jelölt volt, mint ahányból végül Prima lett. Dr. Dávid Ferenc, a kuratórium alelnöke azt emelte ki, hogy a Primák kiválasztásánál pusztán szakmai szempontok alapján titkos szavazással döntenek, és az ismertség nem játszik akkora szerepet, mint később a Prima Primissima Díj odaítélésekor, ezért Primának lenni már önmagában nagy eredmény.

A szerdán nyilvánosságra hozott listán a magyar irodalom kategóriában Ágh István költő, író, műfordító, Fejes Endre író és Lator László költő, műfordító, esztéta szerepel.

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Bálint András színművész, színházigazgató, Haumann Péter színművész, rendező, valamint Psota Irén színművész kapott helyet.

A magyar képzőművészet kategóriába Bencsik István szobrászművész, valamint Földi Péter és Ilona Keserű Ilona festőművészek kerültek be.

A magyar tudomány kategória primái 2009-ben Kellermayer Miklós orvos, sejtkutató, Kopp Mária orvos, pszichológus és Ranschburg Jenő pszichológus.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Horn Péter akadémikus, egyetemi tanár, Kosztolányi Gyula iskolaigazgató és Sárközy Tamás jogász, egyetemi tanár szerepel a névsorban.

A magyar építészet és építőművészet kategóriában Jankovics Tibor, Skardelli György és Zalaváry Lajos építészek kaptak jelölést.

A magyar sajtó kategória primái között Fekete Gyula publicista, Lőcsei Gabriella újságíró, valamint Schäffer Erzsébet író, publicista szerepel.

A magyar népművészet és közművelődés kategória jelöltjei idén Foltin Jolán koreográfus, rendező, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház és Palya Bea előadóművész lettek.

A magyar zeneművészet kategóriában a Bartók Vonósnégyest, Kelen Péter operaénekest és ifjabb Sánta Ferenc hegedűművészt jelölték.

A magyar sport kategória Prima Primissimája Cseh László úszó, Görbicz Anita kézilabdázó és Grosics Gyula labdarúgó, az Aranycsapat kapusa közül kerül ki.

Budapest, 2009. július 1.
Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke (k) beszédet mond a Prima Primissima 2009. díjátadó gála tájékoztatóján a Művészetek Palotájában. Mellette balról C
Budapest, 2009. július 1. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke (k) beszédet mond a Prima Primissima 2009. díjátadó gála tájékoztatóján a Művészetek Palotájában. Mellette balról Csomor Gábor, a kuratórium tagja, Dávid Ferenc, a kuratórium alelnöke, jobbról Takács Ildikó, az alapítvány kuratóriumának tagja és Friedrich Lixl, a Pappas Autó Magyarország Kft. ügyvezetője. MTI Fotó: Illyés Tibor, 2009-07-01,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.