Kiderült, kinek adta Van Gogh a levágott fülét

Egy új könyv szerint egy provence-i gazdálkodó lányának, Gabrielle Berlatier-nek adta levágott fülét Van Gogh. A kötet szerzője – írja a hvg.hu –, Bernadette Murphy megtalálta annak az orvosnak a feljegyzéseit, aki a festő sérülését ellátta, miután az 1888 decemberében megcsonkította magát.

Az orvos, Felix Rey rajzokat is készített a sérülésről, amelyek azt bizonyítják, hogy Van Gogh a korábbi vélekedéssel szemben nem csak a fülcimpáját metszette le, hanem az egész bal fülét. Murphy a könyvében további fontos információkat tárt fel arról a fiatal nőről is, akinek Van Gogh átadta a levágott fülét, és arra kérte, hogy vigyázzon rá.

A kutatónak sikerült kiderítenie a nő nevét, de mivel családjának megígérte, hogy vezetéknevét csak az engedélyükkel fedi fel, a könyvben keresztnevén, Gabrielle-ként hivatkozik rá.

A londoni The Art Newspaper azonban a kötetben szereplő adatok alapján a nyilvános archívumokban rábukkant, és azonosította a titokzatos nőt. Mint kiderítették, Gabrielle Berlatier egy Arles-környéki gazdálkodó lánya volt. 1888 januárjában megharapta egy kutya, ezért veszettség miatt Párizsban kezelték.

Az orvosi költségek miatt azonban eladósodott a családja, és Gabrielle-nek a fájdalmas kúra után dolgoznia kellett: egy bordélyban volt cseléd és a Café del la Garre-ban is dolgozott takarítóként, ahol Van Gogh lakott egy darabig, mielőtt kibérelte volna a közeli Sárga házat.

Gabrielle 1888-ban súlyos traumákon esett át a betegség és a festő öncsonkítása miatt, de később férjhez ment és szép kort élt meg. Van Gogh-hoz fűzödő kapcsolatának titkát mindvégig megőrizte.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.