Két, vízben tükröződő fehér kocka az Év Háza

Családi házra nincs pénzünk, ezért inkább nyaralót építünk. Az idei Év háza pályázat négy díjazottjából három üdülőépület volt.

Tóban tükröződő fehér kockák nyerték az idei Év háza pályázatot. A magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait idéző horányi üdülő  első helyezésével elsősorban környezet- és szerkezettudatos megfogalmazást ismerte el a zömében Kossuth és Ybl- díjas építészekből álló zsűri. Selényi György épülete azt a személyes, őszinte, természetes egyszerűséget mutatja, amelyet a pályázat kiírói kerestek – indokolták választásukat a bírálók. Az egymással és környezetükkel harmóniát teremtő épületegységek nem uralni és kitűnni szeretnének az őket körülvevő világból, hanem annak részévé válni.

A válság szükségszerűen átalakítja a szép házról alkotott hagyományos képünket. A pazarlóan bonyolult szerkezetek helyett az egyszerű, szolidáris épületek kerülnek előtérbe. Az egyszerűség korántsem az együgyüséggel, hanem a lényeg kiemelésének képességével egyenértékű – hangsúlyozta a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) székházában hétfőn megrendezett díjátadón Cságoly Ferenc zsűrielnök.

A csaknem egy évtizedes szünet után idén második alkalommal meghirdetett Év háza pályázatra a visszaeső építési kedv miatt kevesebben jelentkeztek mint tavaly, viszont magasabb színvonalú pályaművek érkeztek. Az idei verseny különlegessége a nyaralók túlsúlya volt, a díjazott 4 épület közé három üdülő is bekerült.

Különdíjat kapott Perschka Alféd a fővárosi Római parton  épült családi üdülőháza, amelynek egyedi megoldásai a megbízó-tervező–kivitelező hármas együttműködésének kiemelkedő színvonalát tükrözi. Dícsérő oklevelet kapott Somosi János budapesti családi háza és Kamarás Bálint és Klemm Gabriella balatonfenyvesi nyaralója. Az előbbi legfőbb erénye arányosságában van, míg utóbbinak inkább racionális alaprajzát és rendkívül igényes és gondos kivitelezését ítélte példaértékűnek a zsűri.

A pályaművek többsége elsősorban az építészeti bemutatásra koncentrált, csak két pályamű részletezte az épületek belsőépítészeti kialakítását, ami valószínűleg azt is jelzi, hogy csak ezek rendelkeztek bemutatható belsővel. Komoly probléma a kivitelezés minősége, a benyújtott pályaművek között van olyan épület, ami emiatt nem ért el helyezést. A tervezők többsége érezhetően szűkös lehetőségekből kényszerült gazdálkodni, mind a belmagasság, mind a helyiségek méretezése szempontjából.

A nagyvonalúság, elegancia még mindig alig-alig jelenik meg. De elgondolkodtató az is, hogy a jelentős változásokon átmenő nemzetközi kortárs építészet lakóház építés alaprajzi elrendezésének, technológiájának kialakításában új trendjei meg sem jelentek az idei pályázatokban.

– A pályázat legfontosabb célja az, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélet épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást – hangsúlyozta Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke.

Az Év háza pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaraló anyagával lehet. A díjazott négy épület automatikusan a Visegrádi Négyek Családi házai vándorkiállítás magyar képviselőivé vált, amelyek mellé a zsűri további 6 épületet választott ki a pályaművek közül. A kiállítás október 9-ig tekinthető meg a MÉSZ székházában.

Selényi György: nyaraló, Horány - az Év háza
Horány, Selényi György, 2009-10-05,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.