Két magyar is tagja az európai identitást erősítő helyszínek hálózatának

Második magyar helyszínként ­Európai Örökség címet kap a Zeneakadémia, ahol kétnapos konferenciát tartottak a címet viselő helyszínek együttműködéséről. Az első magyar díjazott az 1989-es Páneurópai Piknik helyszíne Sopron mellett. A most felvettekkel együtt eddig 29 hely kapta meg a rangot, amelyet a 2011-es magyar EU-elnökség idején alapítottak. A világörökségi címmel szemben európai örökséggé nem építészeti vagy természeti értékeket nyilvánítanak, hanem olyan civilizációs örökségeket, amelyek az európai identitás szempontjából meghatározóak.

Ilyen a portugáliai Sagres-hegyfokon Tengerész Henrik erődje, vagy a belgiumi Mons városában található Europa Mundus, ahol XX. század elején egy világkönyvtár létrehozását tűzték ki célul, mely begyűjti a világ minden könyvét. A következő díj várományosa Visegrád középkori várpalotája lehet, tudtuk meg a konferenciát szervező Pro Progressione Kft igazgatójától, Petrányi Barnától.

A helyszínek maguk jelentkezhetnek a címért, és egy brüsszeli szakmai testület dönti el, hogy méltók-e a címre és az Európai Parlament jóváhagyására. A tagok úgynevezett rezidenciaprogramot indítanak: művészeket, tudósokat fogadnak egymás országából az adott helyszíneken, melyek valamilyen módon inspirálják a vendéget. A magyar szervezők szeretnék, ha a hálózatnak Budapest lenne a központja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.