galéria megtekintése

Két díjat is bezsebelt a Fesztiválzenekar

4 komment

NOL

Sikert sikerre halmoz a Budapesti Fesztiválzenekar: az együttes két kitüntetést is kapott az Argentin Zenekritikusok Szövetségétől, emellett pedig a brit Gramophone és az amerikai New York Observer rangos listáira is felkerült koncertjeivel, illetve lemezfelvételeivel.

Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége Fischer Iván karmesternek ítélte a legjobb külföldi karmesternek járó kitüntetést, a Budapesti Fesztiválzenekarnak pedig a legjobb külföldi szimfonikus zenekar díját. A szövetség több kategóriában adott át kitüntető oklevelet az utóbbi évad legkiemelkedőbb művészeinek. A BFZ 2015 júniusában kétszer is óriási sikert aratott a Buenos Aires-i Colón Színházban.

A rettenthetetlen. Fischer Iván munka közben
A rettenthetetlen. Fischer Iván munka közben
Marco Borggreve / Budapesti Fesztiválzenekar

A Buenos Aires Herald kritikájában méltatta Fischer Ivánt az újítások emberének nevezve a karmestert. A sajtó kiemelte a szimfonikus zenekaroknál ritkaságnak számító kamarazenészi mentalitást és összhangot. „Jól látszik, hogy a muzsikusok szeretik a karmesterüket, akivel hosszú és gyümölcsöző a kapcsolatuk. [...] Brahms IV. szimfóniáját hallgatva pedig egyértelművé vált, hogy Fischer Iván rettenthetetlen karmester, a zenekar pedig páratlanul szól." A La Nacion szerint a Brahms-szimfóniában a „tökéletesség különböző árnyalatai" jelentek meg, a zenekar „bámulatos játéka éteri, áttetsző és elegáns". Az argentin El País is „kiemelkedő koncertről", szín- és ritmuskavalkádról, és Fischer Iván „kitűnő interpretációiról" írt.

 

Az argentin elismerés mellett a BFZ a Carnegie Hallban adott februári koncertjével a New York Observer rangos listájára is felkerült. A rangsorban az utóbbi év hat legmeghatározóbb klasszikus zenei pillanatát gyűjtötték össze. Az indoklás szerint a BFZ hozta a „legegyedibb hangzást és temperamentumot".

S még mindig nincs vége az elismeréseknek: Fischerék a brit Gramophone magazin két toplistáján is helyet kaptak. Mahler IV. szimfóniájának felvételével a 10 legjobb Mahler-szimfóniát felsorakoztató lemez között szerepelnek, Beethoven IV. és VI. szimfóniájának felvételét pedig a világ 50 legjobb Beethoven CD-je között jegyzik.

A Fesztiválzenekar augusztusban visszatér a londoni BBC Proms fesztiválra, rezidens zenekarként három koncertet ad San Sebastianban, emellett pedig Santander és Koppenhága nyári fesztiváljain is fellép.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.