galéria megtekintése

Ki Mit Tube: Keresik PSY magyar utódját

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A cikk írásának pillanatában bizonyos Bright Dike produkciója viszi a pálmát a YouTube videomegosztón, két nap alatt több mint hatszázezren nézték meg. A Toronto FC futballistája a hét végi meccsen kapura zúdított egy lövést, amelyet az ellenfél kapusa ugyan kifogott, ám a labda elrúgásának pillanatában a játékos lábáról lerepült a cipője, és a hálóban landolt.

Kétmilliárd letöltéssel büszkélkedhet a dél-koreai rapper
Kétmilliárd letöltéssel büszkélkedhet a dél-koreai rapper

Egy-két napig ezen röhög az internet népe, de holnap más lesz a legnépszerűbb videó, és holnapután megint más. Aztán lehet, hogy az alkalmi sztárok közül valakinek sikerül a legnagyobbak közé keverednie, mint tette azt két évvel ezelőtt a PSY nevű dél-koreai rapper, dalszerző, aki a Gangnam Style című agyhalott slágerével sokkolta a világot, s bár PSY tökéletes antisztár, mégis pillanatok alatt a legnagyobbak között találta magát. Olyannyira, hogy még ma is ez a szám vezeti YouTube örökranglistáját, jelen állás szerint 2 064 942 109 (több mint kétmilliárd!) letöltéssel. Sikerült a világ legnagyobbnak tartott pophőseit maga mögé utasítania: Justin Bieber a maga egymilliárd körüli megtekintésével, Jennifer Lopez vagy Miley Cyrus a maguk 600-800 millió kattintásával csak ipari tanulók mögötte.

 

De annak is fel kell kötnie az alsóneműjét, aki a YouTube kattintásversenyének hazai mezőnyében szeretne kiemelkedő sikereket elérni, mert a gumimacidallal és Polgár Jenővel kell versenyeznie, meg persze az aktuális zeneipari sztárokkal: Fluor Tomival, Majkával vagy a Jolly & Kis Grofó lakodalmas duettel, amelynek No roxa áj című száma 11 millió letöltés közelében jár.

És akkor a Ferencváros–Chelsea-meccs után készült Mourinho-nyilatkozat vagy az „érpataki tiltakozás a szabadkőműves terrorállam palesztin népirtása” ellen című népszínműről készített rövidke film még csak most kapaszkodik felfelé. Ennyit elöljáróban arról, hogy kikkel kell megküzdeniük azoknak, akik részt vesznek a Ki Mit Tube elnevezésű, tegnap útjára indított YouTube tehetségkutató versenyen.

A közösségi média világának legismertebb videomegosztója egyébként – noha ma már a mindennapok tartozéka – nem is olyan régi: egész pontosan 2005. április 23-án töltötték fel az első, mindössze 18 másodperces videót, hogy aztán ömleni kezdjenek ránk a tréfás, megbotránkoztató, furcsa és olykor valóban fontos kisfilmek, de legnagyobb mennyiségben a sztárok által piacra dobott zeneszámok klipjei, hogy akár milliárdos megtekintést is elérjenek. Meghökkentő adat: a YouTube különféle filmjeit havonta egymilliárdnyian nézik, és a videomegosztóra percenként százórányi anyagot töltenek fel.

Hogy a most útjára indított hazai verseny miképpen szól bele a küzdelembe, azt nem tudjuk, de mert a YouTube világa nyílt és szabad, még az is előfordulhat, hogy beleszól. Tegnaptól egy honlapra immár bárki feltöltheti öt percnél nem hosszabb saját készítésű filmjét, csak annyi a megkötés, hogy az alkotó személyesen megjelenjen a filmben, amely ne sértse a videomegosztó által támasztott jogi és moderálási feltételeket. Jöhetnek, és 21-étől már láthatók is a zeneszámok, az animációk, a furcsaságok, mindenféle vizuális ötletek a tegnap kiélesített kimittube.hu oldalon, ahol azonban nemcsak az érdeklődők nézhetik meg őket, hanem egy sokszínű zsűri is értékeli időről időre a produkciókat.

Puzsér Róbert (kritikus), Szirmai Gergő (akit egyszerűen csak Magyarország egyik legismertebb YouTube-sztárjaként emlegetnek), Kovács Patrícia (színésznő), Sárközi Gyula (koreográfus), Saiid (rapper), Fluor Tomi (rapper), Péterfy Bori (énekesnő-színésznő), Mondik Noémi (képzőművész), Puskás Peti (énekes), valamint Ács Dani és Tamás Bence Gáspár (újságírók) véleménye egyelőre nem ügydöntő: a 15 legjobb mezőnye a nézők ítélete alapján alakul ki, az említett oldalon leadott voksokkal. Akkor a zsűri szakmai szempontok alapján kiválaszt öt versenyzőt, nekik már feladatokat ad, hogy végül ismét a nézők szavazzanak, és szeptember 21-én nagyszabású fináléval véget érjen a verseny, a győztes pedig megkapja a jutalmul felajánlott autót, mellé egymillió forintot, a további helyezettek pedig a további ajándékokat.

A videoversenyt beharangozó és lebonyolító internetes oldal beüzemelésekor a zsűri tagjai érdekes mondatokkal hívták fel a videomegosztó portál jelentőségére a figyelmet. Puskás Peti például annak segítségével toborozta a zenekarát, Péterfy Bori kortárs színházi darabok alapanyagát találta meg annak idején a YouTube-ra feltöltött amatőr produkciók között, Fluor Tomi pedig nem is titkolta: őt az internet tette ismertté és sikeressé.

Némileg borúlátóbban és élesebben beszélt Puzsér Róbert, egyenesen azt mondta, hogy az internet lényegében egy pöcegödör. Ahogy fogalmazott: „Az oda naponta feltöltött százórányi anyag 99 százaléka szar, ami nem jelenti azt, hogy az alján nem lehet gyöngyöt találni. Sokat kell keresni, de azért érdemes.” Hogy aztán ez a gyöngy egy borzalmas dél-koreai rapper, egy kapuban landoló futballcipő vagy egy valódi sztár képében bukkan fel, azt nem lehet tudni. Reménykedjünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.