Képmentő 144.: BAH - c nélkül

Villamossínek gumibetéten - Kockakő helyett aszfalt - hirdette alcímében az 1976. augusztus 8-i Népszabadság, mi történik év végéig a Hegyvidéken. Innen is tudható, nemcsak a feltúrt Alkotás utca szépül meg decemberre, hanem átadják a BAH csomópontot, amelynek semmi köze Johann Sebastianhoz.

VI. Pál pápa kinevezte Lékai Lászlót esztergomi érsekké. Felavatták a Komjádi Béla versenyuszodát. A vörös khmerek hatalomra jutottak Kambodzsában. Megnyitották a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruházat. Átadták az 553,3 m magas torontói CN Towert. Lezajlott a montreali nyári olimpia. Jimmy Cartert Megválasztották az USA 39. elnökévé. Megnyitották az észak-déli metró első, Deák Ferenc tér és Nagyvárad tér közötti szakaszát. Feloszlott a Deep Purple zenekar, és megjelent az ABBA-tól az Arrival című album... Néhány fontos esemény az1976-os esztendőből.

A Wikipédia azt persze nem részletezi, hogy ebben az évben milyen ütemben zajlott a fővárosi út- és közműhálózat korszerűsítése.

Pedig 220 ezer négyzetméter új útburkolat készült. Kiépült például a Baross tér és a Körvasút sor között a második útpálya. Kétpályás autóutat adtak át a Szentendrei út, Aquincum és a Czetz János utca között. Befejeződött a teljes HÉV-rekonstrukció, 10 kilométer hosszan, és a fent vázolt metrószakaszt is birtokba vehette a közönség. És akkor nem beszéltünk a Margit-híd szerkezetének megvizsgálásáról, javításáról, a hídpilléreket díszítő kőszobrok újjávarázslásáról.

A fővárosi tanácsnál azt is ígérték, hogy - többek között - levonulnak a munkások az Erzsébet-hídról, elkészül a Felszabadulás téri közlekedési csomópont, és év végére forgalomba helyezik a kiszélesített Alkotás utcát, a Hegyalja úti csomópontot, valamint az ottani felüljárót. Az Alkotás utcai több mint félmilliárdos beruházáson amúgy harmincnál is több vállalat dolgozott. Persze, ahogy ez lenni szokott, egy kis malőr elbizonytalanította az illetékeseket: tényleg a felüljáróval egy időben adhatják-e át az utcát. A sportkórház területén, a szanálási sávban ugyanis néhány épület bontási engedélye több hónapot csúszott. (Ilyen manapság elő sem fordulna... na, jó, csak vicceltem.)

Csúszás ide, bizonytalanság oda, a XII. kerületben a kockaköveket felváltotta az aszfaltburkolat, a kétszer három nyomsávos Alkotás utcában a villamosok új pályán, középen haladnak, úgynevezett gumibetétes alépítményen.

Az 1974-ben kezdett munkák során száz lakás és a Sportkórház három épülete semmisült meg. 660 métert híd épült, amely közvetlenül összefűzi a Budaörsi utat a Hegyalja úttal.1976 végére elkészült a BAH csomópont, amelyről sokan ma sem tudják, hogy nincs köze a zeneszerzőhöz. Bár a döntéshozók latolgatták egy ideig, hogy átkeresztelik Bachra, aztán mégis maradt az eredeti verzió. Ez pedig nem rejt mást, mint a csomópontban kereszteződő három legjelentősebb út kezdőbetűit: a Budaörsiét, az Alkotásét és a Hegyaljáét.

Ezzel az építkezéssel elmondhatjuk: kész a főváros kelet-nyugati közúti tengelyének legutolsó csomópontja. Ez ugyanis a Kerepesi úttól a Rákóczi úton, a Kossuth Lajos utcán, az Erzsébet-hídon keresztül ad gyorsutat az M1-es és az M7-es autópályákhoz.

alkotás utca átépítése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.