Kéményseprők a bordásfalon

Tornateremben, bordásfalak között játszódik Britten A kis kéményseprő című gyerekoperája Bata Rita rendezésében. Hogy ez miként is fest, azt szeptember 20-tól megnézhetjük a Magyar Állami Operaházban.

Ha nem is konkrétan a kéményben, de elég magasan, a homlokzati szobrok mögötti teraszon tartotta az Operaház a jubileumi évad első bemutatójáról szóló sajtótájékoztatóját. Az évfordulóról csak annyit: az Ybl Miklós tervezte palotában most kezdődik a 125. szezon. Az idevágó gálát szeptember 26-án rendezik meg, majd másnap megismétlik az 1884. szeptember 27-i nyitóelőadás műsorát: koncertszerűen hangzik el a Bánk bán és a Lohengrin első felvonása, a kettő között pedig a Hunyadi László nyitánya.

De még ez előtt, szeptember 20-án tartja a dalszínház az első premierjét, amely nemcsak gyerekeknek szól, de a szereplők java is kiskamasz. Britten operája, A kis kéményseprő kétrészes mű, eredeti címe: Írjunk operát! Az első felvonást – amely egy prózai mű, és arról szól, hogy a fiatalok egy eljátszható darabot keresnek, és találnak egy 100 éves újságot a kis kéményseprő történetével – ritkán szokták játszani.

Most ezt az előadást rendező, koreográfusként ismert Bata Rita fordította. Ügyelt arra, hogy a szöveg nagyon mai legyen, ezért rokongyerekeken és a darabban szereplő iskolásokon tesztelte a korhűséget. A második rész pedig maga a kis kéményseprő története, aki beszorult egy kéménybe, és megfullad ott, mivel felnőtt társa azt hiszi, színlel, és nem segíti ki.

Bata Ritáék nemcsak a közönségnevelésben gondolkodnak, hanem ezzel a darabbal a gyerekmunka ellen is szeretnének felszólalni. De persze fura erről beszélni, mikor az előadásban szereplő fiatalok komoly és kemény munkát végeznek – mondja a rendező.

Bata Rita nem hazudtolja meg önmagát, és nagy hangsúlyt fektet a mozgásra, a táncra. Mint meséli, minden ütemre kitalált valamit.

A sajtótájékoztatón az egyik szereplő, a tizenkét éves Szabó Regina, az Operaház gyerekkórusából elmondta, mennyire jók a próbák. A közönség elől bezárt Erkelben kezdtek, ahol megismerték a színházat kívül-belül. Mióta az Andrássy úton dolgoznak, ezt a házat ugyancsak megpróbálják feltérképezni. Várják a bemutatót, és telekürtölték már az iskolát és a családot, hogy bárki, gyerek vagy felnőtt, jöjjön el megnézni az előadásukat.

num_article=348059|num_paragraph=0|num_seq=0|num_picture=104860|txt_caption= |txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=330|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.