Kedvezményes történelmi utazás: Itt élned, halnod kell

A Bónusz Brigád 77-80 százalékos kedvezménnyel hirdetett jegyeket Koltay Gábor látványosnak ígért, a honfoglalástól napjainkig tartó „katartikus erejű rock-musical”-jére, amelyet Facebook-oldalán az évtized színházi produkciójának deklaráltak. Itt főként a középáras kategóriákat, a 24 900 és a 29 900 forintosakat adták 4900-ért és 6900-ért. (A legolcsóbb jegy 4900 forint volt, a legdrágább 50 ezer.) Volt rá kereslet, 1529-en éltek a lehetőséggel.

A jegy.hu-n a két előadást, a június 17-it és a 18-it pásztázva úgy láttuk, nem sok hely maradt, de persze nem tudni, ebből mennyi a fizetős. A Citybank is levelet írt az ügyfeleinek, és tiszteletjegyeket ígért a szombati produkcióra, amelynek költségeit százmillió forinttal támogatta az 1956-os Emlékbizottság a forradalom hatvanadik évfordulójának megünneplésére. (Az Emlékbizottság fővédnöke Kövér László, védnöke Wittner Mária, kormánybiztosa és a társelnök – az elnök Balog Zoltán mellett – Schmidt Mária.) Mint az Index is rávilágított, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum húszszázalékos kedvezménnyel árusított jegyet a musicalre.

Az Itt élned, halnod kell című produkciót Koltay Gábor nem először rendezi a Hősök terére. A korábbit – ugyanezzel a címmel – 1985. április 4-én adták ezer szereplővel. Annak Victor Máté volt a zeneszerzője, Nemeskürty István az irodalmi szakértője és Novák Ferenc a koreográfusa, története a honfoglalástól a felszabadulásig szólt.

A mostani darabról több helyen azt nyilatkozta a rendező, teljesen más lesz, zeneszerzője is különbözik: Koltay Gergely és Szűts István, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán. Sztorija a magyarság történelméről, a honfoglalástól napjainkig tart. A szereplők között is van átfedés, énekelt mindkettőben Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula és Varga Miklós is. A mostani, 1500 négyzetméteres színpadon, az 500 tagú társulatban szerepel majd – többek mellett – Csengeri Attila, Hujber Ferenc, Kalapács József és Palcsó Tamás is.

Koltayék bejelentették, a közönség kérésére mindkét este a Kell még egy szó lesz a „ráadás” a történelmi játék után, a Honfoglalás című film betétdalát Demjén Ferenc énekli. Arról nem szól a fáma, ezt a közönség hol követelte.

További érdekesség, hogy a csütörtöki főpróbára a Magyar Sakkozásért Alapítvánnyal közös pályázatán ötezer jegyet ajánlott fel a gigaprodukció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.