Katonás felolvasás, jótékonyan

A Humana Egyesület a Bálint Ház és a Katona József Színház együttműködésével április 19-én jótékonysági estet szervez az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésre. A Bálint házi rendezvényen a Katona József Színház színművészei, Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András az Igazgyöngy Alapítvány alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket, az esten fellép még: Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid, illetve a Bohemian Betyars zenekar.

Az Igazgyöngy Alapítványt 1999-ben alapították, a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, a berettyóújfalui kistérségben működik. Fő feladata a tehetséggondozás, különös tekintettel a hátrányos helyzetű, roma gyerekre. Ezt a feladatát egy alapfokú művészetoktatási intézmény fenntartásával végzi.

Emellett, alapítványi feladatként esélyegyenlőségi munkát végez. Niylvánvaló ugyanis, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését nem  elegendő az iskola falain belül végezni. Komplex programukban a hálózatépítéstől az egyenlő bánásmód törvényének érvényesítéséig, a demokratikus készségek fejlesztéséig, krízis helyzetek elhárításától a táboroztatásig széles a skála.

A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tizenkét Hajdú-Bihar megyei település gyermekeinek művészeti képzésével foglalkozik képző- és iparművészeti, illetve táncművészeti ágon, ezen belül grafika, festészet, kézművesség, tűzzománc, kerámia és társastánc tanszakon.

Az iskola specialitása, hogy kiemelten foglalkozik a hátrányos helyzetű és cigány származású tanulók, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek művészeti nevelésével. Az oktatást 2000 szeptemberében kezdték.

Az intézmény célja, hogy a személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve mind szélesebb gyermektömegnek biztosítunk alkotási lehetőséget. A művészeti képzés nem elitképzést jelent. Vallják, hogy a művészet, az alkotás fejlesztő hatása minden gyermek számára fontosé és építő jellegű. Olyan készség- és képességrendszereket fejleszt, melyre a személyiségfejlődés szempontjából nagy szükség van, s melyre ugyanakkor a hagyományos általános iskolai oktatás egyre kevesebb időt és energiát fordít.

Az iskolánkhoz kötődik az „Alkotni jó!” tankönyvcsalád, mely az alsó tagozatos vizuális nevelés élményszerű megközelítésén alapul, valamint több művészeti nevelési projekt, módszertani segédanyag. Az utóbbi években 13 tankönyv, módszertani kiadvány elkészítésére vállalkoztak. Ezek között a vizuális nevelésen kívül az alternatív módszerekhez és az integrált oktatáshoz kötődő könyvek is vannak.

Az alapítvány minden évben szeretnénk megosztani tapasztalatait, ezért évente továbbképzéseket, kiállításokat, bemutatókat szervez. A gyerekek alkotásait rendszeresen kiállítják.

Kiss Eszter, Ötvös András és Tenki Réka
Kiss Eszter, Ötvös András és Tenki Réka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.