galéria megtekintése

Karinthy munkatársa volt, milliárdos lehetett volna belőle

0 komment


Bárkay Tamás

Kiállítással emlékezik Bíró Lászlóra az Országos Széchényi Könyvtár. A Buenos Airesben elhunyt Bírónak a golyóstoll feltalálójaként hálás az utókor, noha több mint húsz szabadalmat jegyeztetett be – sok egyéb mellett neki köszönhetjük a golyós dezodort, és ő konstruálta meg az első automata sebességváltót is –, emellett  remek festő volt.

Argentínában valóságos nemzeti hősként tisztelik. Az egyetemes technikatörténet egyik legnagyobb alakja, Bíró László 1899-ben született a budapesti Nagymező utcában. Még tizennyolc sem volt, amikor berántották az első világháborúba, de több barátjával együtt megszökött a szolgálatból. A világégés után az Orvostudományi Egyetemen kezdett tanulmányokat, amelyeket azonban sohasem fejezett be. Sok mindenbe belekapott, volt például hipnotizőr, autóversenyző, vámügyintéző és grafológus is, az 1920-as években újságíróként kereste kenyerét.

Megfordult a Pesti Hírlapnál és a Pesti Naplónál mások mellett, tehát Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes munkatársa volt, állandó rovatot vitt a népszerű Előre című lapban, és ő szerkesztette a magyar kultúrát és művészetet népszerűsíteni hivatott Hongrie-Magyarország-Hungary címet hordozó folyóiratot. A korabeli pesti művészvilág megbecsült tagjaként sok időt töltött a Fészek Klubban,  többek között Molnár Ferenc és Heltai Jenő megtisztelő társaságában, mindeközben festett és szobrászkodott. Tagja volt a Királyi Természettudományi Akadémiának is.

Bíró László, kezében a nevét őrző találmányával
Bíró László, kezében a nevét őrző találmányával

 

Első, kereskedelmi szempontból is sikeres találmánya egy mosógép volt („Mesemosó, a tökéletes házi gőzmosógép”), amely a tűzhely energiáját használta fel, s amely igen elterjedt háztartási eszközzé vált a harmincas években. 1932-ben feltalálta az automata sebességváltót: elégedetlen volt Bugatti sportkocsijának mechanikus váltóművével, úgy ítélte meg, hogy az képtelen rendesen átadni a nagy motorteljesítményt; megoldását egy évig csiszolta, majd beépítette oldalkocsis motorbiciklijébe, amellyel hiba nélkül zavarta le a Budapest és Berlin közti ezer kilométeres távot. A konstrukció jogait a General Motors Company vette meg, de egyetlen árva darabot sem gyártott le belőle, a cég ugyanis, amely 1939-ben rukkolt elő saját fejlesztésű váltójával, a vásárlással csak a konkurenciát akarta kiiktatni. Bíró tehát ezen se gazdagodott meg, habár az öt éven át utalt havi 200 dollár egyáltalán nem volt rossz pénz akkortájt. 1936-ban elektromos továbbítóberendezést konstruált, ez lett fél évszázad múlva a japán mágnesvasút működésének alapja.

Legismertebb munkája, a golyóstoll mellett húsz szabadalmat jegyeztetett be, amelyek közül a helyszűke miatt egy fertőtlenítőgolyócskát, egy sérthetetlen zárszerkezetet, az együtemű belső égésű motort és a golyós dezodort emelnénk ki.

A golyóstoll története állítólag azután kezdődött, hogy Bírót kedves Pelikán töltőtolla egy alkalommal éppen akkor hagyta cserben, amikor a leginkább nem kellett volna. Utóbb több legenda is elkezdett keringeni a találmány születéséről. Az egyik szerint Bíró egy budapesti teraszon üldögélt, és az előtte golyózó gyerekeket nézte. Az egyik golyó átszelt egy aszfalton összegyűlt kis víztócsát, és továbbgurulva nedves nyomot hagyott maga után az útburkolaton. Ebben a pillanatban született meg a golyóstoll ötlete.

Önéletrajzi regényé­ben – a Csendes forradalomban – ekképp reflektált a történetre: „Elismerem, ez a feltevés valóban tetszetős… csak éppen semmi köze sincs az igazsághoz. Gyakran nézegettem a rotációs hengerek egyenletes és gépies munkáját. Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, amely egy írószerszámban alkalmazható, és amelynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve, működés közben nyomot hagy a papíron.”

Nagy-Britanniában 1945 karácsonyán kerültek az üzletekbe az első, civilek számára gyártott golyóstollak, ezeket a Miles Martin Pen Company sorozatgyártotta, a franciák BIC (Biró Crayon) néven hozták forgalomba a találmányt. A golyóstoll neve azóta is biro vagy biron több országban is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.