Még a választás előtt átadják a Várkert Bazárt

Évi 250 ezer látogatóra számítanak az április 3-án átadásra kerülő, felújított Várkert Bazárba, derült ki a felújításért felelős kormánybiztos, L. Simon László szerdai sajtótájékoztatóján.

A projekt jövő héten átadandó része az eredeti Ybl-tervezte épületrészeket érinti, vagyis a komplexum északi végén álló testőrpalotát, a bazársort, a rámpát, a lépcsőpavilonokat és a központi Gloriett építményt, a várba felvezető mozgólépcsőt, valamint az együttes déli végén található két bérházat. Sőt, külön 100 milliós keretből megújult a szomszédos orvostörténeti múzeum homlokzata is. A déli bérházakban egyébként az átadás után három kiállítás nyílik, egy Ybl Miklós építészetéről, egy a Várkert Bazár felújításakor talált régészeti leletekből, valamint egy fotókiállítás a munkálatokról.

Várkert Bazár
Beliczay László / MTI

A déli bazárudvar és az alatta épülő rendezvényterem csak augusztusra lesz átadható állapotban, s külön támogatásból valósul meg a projekt második üteme keretében. Maga a bazársor, melyben a felújítás előtt szobrászműtermek voltak, étteremnek, cukrászdának és egy hungarikumboltnak ad majd helyet. Üzemeltetőit később választják ki pályázat útján. Információink szerint az egyik üzemeletető a CBA lehet.

A jövő csütörtök délelőtti átadási ünnepségen 10 óra 45-kor Orbán Viktor fogja elmondani a megnyitó beszédet. A ceremónia alatt a Bazár szintén felújított előterében, az Ybl Miklós téren és a Lánchíd utcában 9 óra 30-tól szünetelni fog a közúti és villamosforgalom. A nagyközönség 11 óra 30-tól félóránkénti vezetéssel mehet majd be a Várkert Bazárba annak északi rámpáján keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.