Jótékony színházi világnap

Bemutatók és verses estek, színjátszó csoportok bemutatója és gálaműsor várható március 27­én, a színházi világnapon.

A szolnoki Szigligeti Színház ötször rendezte már meg az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű programot. Az idén ez az esemény átvándorolt a budapesti József Attila Színházba. 11 budapesti általános és középiskolai színjátszó csoport adja elő pénteken Az ember tragédiája színeit. A felkészülésben segítették őket a József Attila Színház művészei. Bár nem versenyről van szó, a négytagú zsűri díjakat is kiad.

Jótékonysági eseményre készül a Pesti Magyar Színház, hátrányos helyzetű gyerekek nézhetik meg a Harisnyás Pippi főpróbáját. Az előadást Novák Eszter rendezte, a címszereplő: Soltész Bözse. A néző – többek között – az Aga­, a Cseppkő­, a Hűvösvölgyi gyermekotthonokból, a Károlyi István Gyermekközpontból érkeznek.

A színházi világnap alkalmából 1999 óta rendez jótékonysági gálát a MASZK Országos Színészegyesület március 30­án, a Thália Színházban. A gála bevételéből a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatják. Az idén jubileumok is további okot adnak az ünneplésre: a MASZK megalakulásának 25. évfordulója, valamint a 150 éves Színház­ és Filmművészeti Egyetem.

A gálán a műsor mellett szakmai elismeréseket is átadnak: a Gobbi Hilda­, a Soós Imre­, a Hevesi Sándor­, a Kállai Ferenc­ és a Vámos László­díjakat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum­díját. A Hegedűs D. Géza rendezte esten fellép – többek mellett – Balázs Péter, Bercsényi Péter, Béres Ilona, Dolhai Attila, Dunai Tamás, Felföldi Anikó, Haumann Péter, Hirtling István, Kiss Diána Magdolna, Kulka János, Mácsai Pál, Szinetár Dóra és Szulák Andrea. Házigazdák: Molnár Piroska és Szombathy Gyula, konferál: Földes Eszter és Mesterházy Gyula.

Bár nem kimondottan a világnap miatt rendezik, érdekes színházi esemény az ünnep környékén a Schilling Árpád rendezte Faust 1­2. nyilvános próbája március 28­án délelőtt, a Katona József Színházban, valamint a Színművészeti Egyetemisták találkozója, a 6. Szín­tár, amely március 29­-ig látogatható a kecskeméti Katona József Színházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.