galéria megtekintése

Joplin, személyesen

2 komment


Csepelyi Adrienn

Adott a sztori: az austini bluegrass-együttes rút kiskacsája világhírű bluesénekesnő lesz, de nem bírja a sikert feldolgozni, és megöli a drog. Meg csupa leglegleg: minden idők, összetéveszthetetlen, emblematikus, satöbbi. Hogy lehet ebből filmet csinálni anélkül, hogy katasztrófaturizmus váljék belőle? Elmesélhető-e egy lefelé tartó spirál – vagy csak a kiindulópont és a vég a fontos? Amy J. Berg Joplin-dokumentumfilmje után úgy tűnik: kellő érzékenységgel nem kivitelezhetetlen feladat.

Ez egy csinos lány – áll Janis Joplin írásával egy ceruzarajz mellett, és ez a film, az egész élet legszomorúbb momentuma: a lány, akit az iskolai kórusból kirúgtak, mert nem követte a karnagy utasításait, akit a gimiben csúfoltak, az egyetemen a legrondább férfinak választottak. A lázadás és a modern nő archetípusa volt a rocktörténetben, és csak arra vágyott, hogy valaki szépnek lássa és szeresse. Berg filmje archív fotókból, videókból, jegyzetekből, a Cat Power énekesnő által felolvasott levelekből, eddig soha nem látott filmfelvételekből – és sokatmondó sóhajokból, csendekből áll. Nem ácsol piedesztált, nem rajzol tragikus hősnőt. Talán mert olyan érzékenységgel válogat, ahogyan csak olyasvalaki tud, aki – nőként – érzi és átérzi a történet valódi súlypontjait.

 

Joplin húga és öccse mellett megszólalnak gyerekkori barátok, a Big Brother and The Holding Company és a Kosmic Blues Band tagjai, ­Clive Davis, a Columbia Records feje és Dick Cavett tévés műsorvezető, aki úgy tudta meggyújtani Joplin cigarettáját élő adásban, hogy csoda, nem kapott lángra a stúdió. A kevésbé dicső részeket sem hallgatják el: például, hogy barátai 1963-ban jótékonysági bulit szerveztek, hogy a drogmámorban szétcsúszott Janist hazaküldhessék a szülői házba.

Van az a tizedmásodperc, amikor a Monterey Popfesztivál ikonikus Ball & Chain-előadása után megáll a levegő, Joplin úgy ugrándozik ki a színpadról a felharsanó ovációban, mint a tavaszi napfénytől megrészegült őzgida. A film legnagyobb erénye, hogy megmutatja ezt a Joplint.

Janis – A Janis Joplin-sztori

Forgalmazó: ADS Service

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.