galéria megtekintése

Jön Szájer az úthengerrel

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 12. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Hátrahagyott NDK-s Trabantból kimentett takarót, színesre festett asztali Lenin-szobrot, vizelés közben elhagyott határőrsapkát is bevittek a civilek az OSA Archívum gyűjtőnapjaira: az intézmény a rendszerváltás kori relikviákat internetes térképen mutatja be.

A
A "néger Lenin"

Hozzávetőleg félezer rendszerváltás táji kordokumentumot – fotót, könyvet, használati vagy dísztárgyat, személyes történetet – gyűjtött be a nagy idők tanúitól a Kelet-Európa több államára kiterjesztett Europeana 1989 című program keretében az OSA Archívum Szegedről, Sopronból és Budapestről. A pazar kollekciót bemutató különleges netes felület részben már böngészhető, teljesen novemberben lesz komplett. Addig persze nem bírtunk várni: íme egy kis ízelítő a történelmi csemegékből.

Az OSA májusban indult kitelepülésein a leglelkesebbnek, tán történeti okok miatt is, a soproniak bizonyultak – tudtuk meg Szilágyi Csabától, a projekt vezetőjétől. A város múzeuma előtt felállított pavilonba bevitt anyagban a nevezetes páneurópai piknikkel kapcsolatos vagy ahhoz kötődő relikviák vitték a főszerepet.

 

Egy családi fotó például, amelyen az látszik, hogy a helyi família miként szed ízekre egy drótkerítést egy határsávba eső major mellett, amely a boldog Ausztriába vezető gyaloghíd nyílását volt hivatott lezárni, de megejtőek azok a felvételek is, amelyeken az ébredező ellenzéki pártok notabilitásainak egy-egy jobb pillanata elevenedik meg.

Teknős Miklós / Népszabadság

Van egy fotó, amely felidézi, miként döngetett végig a hűség városán egy úthengerrel a roppantul ifjú Szájer József, meg egy másik, amelyen Demszky Gábor sudár alakja látható, amint éppen esernyőt tart a gitározó Bródy János feje fölé.

Izgalmasak a tárgyak is. A hátrahagyott 601-es Trabant hátsó üléséről származó takaró, a piknik szervezőinek készített pólók egyike, az Önkéntes Határőr feliratú karszalag, továbbá az a nem önkéntes határőrtől származó tányérsapka, amelyet kertje végében talált a tárgy őrzője: a kocsmából hazafelé tartó fegyveres erőknek pont az ő birtoka mentén volt az egyik hagyományos vizelőállomásuk – értesültünk –, a többit próbálja meg ki-ki maga elképzelni.

A két másik gyűjtőpont sem okozott csalódást. A Tisza-parti városban dokumentáltak egyebek között egy egészen kicsi, viszont annál penészesebb nemzetiszín zászlót, amelyet gazdája évekig a kertje földjében rejtegetett, és csak 1989-ben, Nagy Imre újratemetésének napján vett elő.

Teknős Miklós / Népszabadság

Ugyanott vettek nyilvántartásba egy másik, történetesen román trikolórt is: még javában lövöldöztek Temesváron és Aradon, ám szegedi fiatalok egy kicsiny csoportját ez cseppet sem tartotta vissza, kocsiba pattantak, és átruccantak – a magyar modorban kilyukasztott zászlót az út mentén nyomta a kezükbe egy ifjú szabadságharcos.

A fővárosi műtárgyak közül Szilágyi Csaba a „néger Lenin” becenevű asztali szoborra hívta fel figyelmünket. Egy a szabad választáson bejutott képviselő jóvoltából a képviselőház egyik asztalán állott 1990-ben, de ez idő tájt már nem befelé, hanem az ablakon kifelé nézett. A múltból ott maradt takarítónő azonban minden este megfordította, lassacskán felbosszantva a tulajdonost, aki egy szép napon színesre festette a figurát – az arcát feketén hagyva –, jelezve, hogy túl vagyunk a koron, amikor Lenint halálosan komolyan kellett venni.

Tetszett az a kis diafilmszortiment is, amelyben olyan címeket leltünk, mint például A Nagy Októberi Szocialista Forradalom hatása vagy A magyar–szovjet fegyverbarátság, de nem tudtunk nem meghatódni a letűnt kor egyik legmeghatározóbb háztartási kiegészítőjétől, a jó öreg Szokol rádiótól sem.

Neten még gyűjtenek

Az Europeana 1989 program Varsóból indult 2013-ban, a gyűjtés a balti államokban, Csehországban, majd Németországban, Lipcsében folytatódott, az utolsó állomás Berlin. Nálunk idén májusban kezdődött a gyűjtés.

A civilek által bevitt tárgyakat és történeteket a helyszínen digitalizálták és rögzítették (vagyis semmit nem tartottak meg), a kollekció egy Google-alapú interaktív térképre került, illetve kerül; e térképen az adott helyszínre kattintva bukkannak fel a leletek, alaposan dokumentálva. Aki lekéste a gyűjtést, otthonról is feltöltheti dokumentumait és tárgyait a www.europeana1989.eu honlapra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.