Jól áll a Mars Matt Damonnak

Hollywood igazán sokat költ arra, hogy kiszabadítsa Matt Damont, úgy tűnik, az általa megformált karaktereket mindig ki kell húzni a pácból. A Ryan közlegény megmentésében Tom Hanks eredt a nyomába, a Csillagok között (Interstellar) című moziban Matthew McConaughey sietett a segítségére, most pedig otthagyták a Marson, ahol is egyedül kell túlélnie mindaddig, amíg meg nem érkezik érte a mentőexpedíció.

Rizikós vállalkozás filmre vinni egy ilyen történetet, mert bár a mozi alapjául szolgáló könyv, A marsi nagy siker volt, egy hollywoodi produkció sok buktatót rejthet. Ott van egyrészt az elpszichologizálás esete, amikor a kelleténél nagyobb hangsúlyt kap az emberi psziché. Mert bár a moralizálás szorosan hozzátartozik a sci-fi műfajához, nem biztos, hogy egy hollywoodi szuperprodukciónál ezt kellene a leginkább hangsúlyozni. Egy ilyen film akkor működik a legjobban, ha az alkotóknak sikerül megtalálniuk a humor, az izgalom és a filozófia közti kényes egyensúlyt, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a Mentőexpedíciónál sikerült is.

Ridley Scott egyik legjobb alkotásaként harangozták be a filmet, ennek következtében a premierhétvégén 55 millió dolláros (15 milliárd forintos) jegybevétellel zárt. Így minden idők második legnagyobb bevételű októberi bemutatója lett Észak-Amerikába
Ridley Scott egyik legjobb alkotásaként harangozták be a filmet, ennek következtében a premierhétvégén 55 millió dolláros (15 milliárd forintos) jegybevétellel zárt. Így minden idők második legnagyobb bevételű októberi bemutatója lett Észak-Amerikában

Nagy érdeme a filmnek, hogy a helyén kezeli, vagyis tulajdonképpen visszahozza a tudományt a scifibe. Az elmúlt időszak alkotásaiban sajnos a tudományos érdekességek többnyire kimerültek a mérnöki szakzsargonban és a fizika alaptörvényeinek űrbéli bemutatásában. A Mentőexpedíció szerencsére ebből a szempontból (is) üde színfolt, hiszen kapunk egy sor tudományos érdekességet élettanból, botanikából és biológiából. Egyedül az emberi lélek változásainak megmutatása maradt ki szinte teljes egészében a történetből. Az érzelmi töltetet viszont megkapjuk máshonnan, jelesül a NASA irányítóközpontjától, az asztrofizikai részlegtől, sőt még a kínai űrügynökség is példát mutat emberségből.

A sztori dinamikus, a poénok a helyükön vannak, Matt Damon láthatóan nagyon jól érzi a karaktert, és igazából a többiekre sem lehet panasz. Jó formáját hozza a marsi küldetések igazgatóját megtestesítő Chiwetel Ejioform (Igazából szerelem), Jeff Danielsnek éppen egy NASA-igazgatói szerepre volt szüksége, hogy elfelejtsük a Dumb és Dumber 2-t, Jessica Chastaint pedig a Csillagok között óta nagyon megszerettük ebben a műfajban is. Az már csak bónusz a magyar néző számára, hogy számos ismerős helyszínt és személyt is felfedezhet a filmben. Ridley Scott rendező több jelenetet Magyarországon forgatott. Így lett a Bálnából NASA-űrközpont, a Művészetek Palotájából a Kínai Népköztársaság űrhivatala, míg az etyeki Korda stúdióban a marsi lakot építették fel.

THE MARTIAN - MENTŐEXPEDÍCIÓ
Forgalmazó: InterCom

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.