galéria megtekintése

„Jó szivar nekem a novella”

0 komment


Dési András

Cseppet sem érdekelte az irodalom, tizenhat éves koráig alig olvasott. Barátai nem voltak, minden idejét a számítógép előtt töltötte. Játszott, pornót nézett és internetes fórumokon „csevegett”. Változást egy ritka betegség előfutárai, a migrénes rohamok hoztak. – Megijedtem a képernyőtől, a komputer helyett kellett valamilyen más időtöltés. Így léptek be az életembe a versek, a rövidek, például a japán haikuk. Hosszabb művek elolvasásához egyszerűen ­hiányoztak a szükséges alapok – meséli Clemens J. Setz (képünkön).

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Az osztrák irodalom egyik új csillagának tartott szerző nem ­tagadja: esztétikai értékvilágát meghatározzák a számítógépes játékok. Harminchárom évesen is szívesen játszik, főleg a Grand Theft Autóval. Már nem a pontszerzés öröméért. Pusztán azért, mert szeret flangálni a virtuális városban.

 

A vékony dongájú, félszeg Setz magát „dilis csodabogárnak” tartja, amilyen kamaszként is volt. A számos irodalmi díjjal elismert író megosztó személyiség, főleg az erőszakra hajló vagy éppen bizarr szexuális vágyak által hajtott groteszk figurái miatt rajonganak érte. Vagy utálják. – A szélsőségesség, az erőszak könnyen meg- és leírható. Jó nyolc-tíz évvel ezelőtt csak ilyen „hőseim” voltak, ma már távolabb vagyok ettől – mondta a lapunknak adott interjúban az Osztrák Kulturális Fórum meghívására Budapesten járt Setz. Matematikát és német irodalmat tanult, az egyetemet azonban nem fejezte be. Először paródiákat kezdett el írni. Első regénye megjelenését a szerencsének köszönheti: valaki hallotta őt egy felolvasáson, és ­riasztotta kiadós ismerősét.

Zavarják az olyan szavak, hogy „áttörés” vagy „siker”, de a Szerelem a mahlstadti gyermek idején című novelláskötete tényleg ismertté tette a nevét. – Sokkal szórakoztatóbb novellákat írni, mint regényeket. A novellák olyan érzést jelentenek, mintha megengedhetném magamnak, hogy rágyújtsak egy jó szivarra – hangoztatta a nem dohányzó szerző. Több mint hízelgőnek tartja az észrevételt, hogy műveivel lényegében ugyanazt teszi, mint a neves osztrák rendező, a filmjeivel az osztrák idill és kedélyesség (ál)mítoszát romboló Ulrich Seidl. – Seidl sokkal jobb és sokkal radikálisabb nálam – mondja honfitársáról, akitől kedvence a ­Paradicsom a szerelem a zseniális Margarete Tiesel főszereplésével.

– Japán! – tör ki belőle, amikor felmerül, elköltözne-e szülővárosából, Grazból. Ősszel újra készül az őt lenyűgöző távol-keleti szigetországba. A kivándorlás nem egyszerű dolog, de meggyőződése, két év alatt megtanulna kommunikálni japánul. Az írásjelek elsajátítása jóval keményebb diónak ígérkezik, a matematika azonban szerinte ebben is sokat segíthet.

Névjegy

CLEMENS J. SETZ 1982-ben született Grazban. Első regénye 2007-ben jelent meg. Az ismertséget a Szerelem a mahlstadti gyermek idején című novelláskötete hozta meg, ezért 2011-ben elnyerte a lipcsei könyvvásár díját. Számos más rangos elismerést is kapott. ­Magyarul olvasható még az Indigó című regénye. 2014-ben megjelent művét (Die Stunde zwischen Frau und Gitarre) jelölték a 2015-ös ­Német Könyvdíjra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.