galéria megtekintése

Jeles abszurd

0 komment


Csákvári Géza

Nehezen tartottam elképzelhetőnek, hogy egy belső nézőpontból készült egész estés akciófilm kifejezetten szórakoztató legyen. Persze voltak már előjelek arra, hogy a Hardcore Henry piszkosul menő lesz, hiszen első filmes rendezője, Ilya Naishuller 2003-ban rendezett egy videoklipet a Biting Elbows nevű zeneker Bad Motherfucker című számához, és letarolta a világot. Na nem a nóta, a film: melyben egy férfi, akinek nem látjuk az arcát, csak a belső nézőpontját, csuklómozdulattal kihajít egy kutyát a csukott ablakon keresztül, illetve utána végez többtucatnyi fekete öltönyös emberrel. A film lényegében ugyanez – de 96 percben.

A félig gép hőst mindenki ki akarja nyírni Hardcore Henry
A félig gép hőst mindenki ki akarja nyírni – Hardcore Henry
IMDB

Naishuller mesterien ötvözi a lövöldözős játékok atmoszféráját a mozi nyelvével. Nehéz dolog, hiszen a játékokban attól nő az adrenalinszintünk, hogy mi húzzuk meg a ravaszt vagy ránk nyitnak tüzet, aztán ­game over. A moziban csak pislogó szemlélő a néző.

 

A rendező kitalált egy mondvacsinált és zavaros, összefoglalhatatlan történetet. Főhőse a félig ember, félig gép Henry.

„Már annyira beteg, hogy jó”

– ez jellemzi a film humorát. Ki ne élvezne (titokban vagy hangosan) egy olyan jelenetet, melyben egy fiatal lányt ostromló orosz rendőrnek Henry összeroppantja a golyóit, mielőtt lenyeletné vele a saját gumibotját? Na ugye.

Forgalmazza a Vertigo Media

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.