Japán „aranyeső” Pinczés Istvánnak

A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje az egyik legmegtisztelőbb és legnagyobb becsben tartott japán kormánykitüntetés. Most egy magyar színházi rendezőt, Pinczés Istvánt tüntetnek ki vele.

– A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje elnevezésű japán kormánykitüntetésben részesül Pinczés István Jászai-díjas rendező, tanár, műfordító, dramaturg, a Csokonai Színház egykori főrendezője, a Debreceni Színjátszó Stúdió megalapítója – tájékoztatta lapunkat Vajland Judit, a debreceni teátrum sajtóreferense.

Közlése szerint A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje az egyik legmegtisztelőbb és legnagyobb becsben tartott japán kormánykitüntetés. A tavasszal és ősszel adományozható elismerést évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért.

Kisida Fumio japán külügyminiszter április 29-én Tokióban jelentette be a kormánykitüntetésben részesülők névsorát. Köztük az 1953-ban született Pinczés István az első, aki külföldiként a tokiói külügyminisztérium által kitüntetésben részesül a színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül. 

Az 1981-ben induló amatőrszínházi kapcsolat New Yorkban jött létre a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Hirosi Koizumi vezette japán Bungeiza Gekidan között. Ez az együttműködés később hivatásos színházi kapcsolattá alakult. A több mint három évtizedes kulturális kapcsolat során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel ezer Hajdú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojama megyében.

Vajland Judit hozzátette: a kitüntetést Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete fogja átadni Pinczés Istvánnak, aki a japán–magyar színházi kapcsolatokért végzett művészi eredményeinek elismeréséül korábban megkapta a Nemzetközi Színházi Intézet Ucsimura-díját, valamint a Tojama Megye Jószolgálati Kulturális Nagykövete kitüntető címet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.