galéria megtekintése

Jancsó töretlen sikere

0 komment


Forgács Iván

A napokban tízlemezes DVD-díszdoboz jelenik meg Franciaországban Jancsó Miklós alkotásaiból. A rendező kultusza nem lett kisebb 2014-es halála óta sem, sőt könyv is megjelent róla, és a tavalyi cannes-i filmfesztiválon is nagy sikerrel vetítették le a Szegénylegények digitálisan felújított kópiáját.


A francia kiadó, a Clavis Films, amelyet még az új hullám sodort 1960-ban a piacra, egy hosszú eseménysorozatra teszi fel a koronát ezzel a csomaggal. A kis gyártó- és forgalmazó céget több mint egy évtizede vezeti a hazánkból kivándorolt Simon Sándor. Munkatársa, Ráduly György lapunknak adott interjújában elmondta, hogy 2005 óta foglalkoznak magyar és kelet-európai filmklasszikusok forgalmazásával. Nem könnyű vállalkozás, hiszen a rendszerváltás óta a térség filmművészeti élete szinte teljesen kikopott a köztudatból. Mégis érdemes kitartóan próbálkozni, mert Franciaországban a filmkultúra ismerete még mindig fontos része a műveltségnek, komoly presztízse van, illik megnézni új bemutatókat, ellátogatni izgalmas filmtörténeti programokra.

Jancsó Miklós halála után várható volt, hogy valamilyen formában meg fognak emlékezni róla, hiszen nagyon elismert, évtizedekig kifejezetten kedvelt alkotó volt Franciaországban. Egyébként is ideje lett volna feleleveníteni életművét – a Clavis Films korábban már megjelentette néhány filmjét –, mert túl azon, hogy az idősebb nemzedékben még elevenen él, a fiatal filmkedvelők is tudnak róla, de kevés alkalmuk van megismerkedni vele. Mivel azonban nem történt semmi pár rövid újságcikket leszámítva, egy évvel Jancsó Miklós halála után több szálon is elindultak a megemlékezések.

„2015 februárjában, a párizsi Magyar Intézetben tartottuk a Szerelmem, Elektra című film DVD-premierjét, ahová meghívtuk ­Émilie Cauquy-t, a francia filmmúzeum és filmintézet, a Cinématheque Francaise munkatársát. Ő akkor látta először a filmet és teljesen magával ragadta a virtuozitása. Elindult az együttgondolkodás egy nagyobb szabású retrospektív rendezvényről. Ennek ötletét a ­Cinématheque programigazgatója, Jean-­Francois ­Rauger elé tártuk – meséli Ráduly. – Sokat segített, hogy márciusban könyv jelent meg Jancsó Miklósról Émile Breton tollából. Majd a filmalap kezdeményezésére, közbenjárásunkra a cannes-i filmfesztiválon is volt egy megemlékezés. Nagy sikerrel vetítették le a Szegénylegényeknek a filmalap és a MaNDA által digitálisan felújított kópiáját. Ezután szinte azonnal megszületett a megállapodás Jean-Francois Rauger-val a retrospektív megszervezésének részleteiről."

 

A végső program a MaNDA-val való egyeztetés után született meg. A Clavis Films a szakmai munkán és a szervezésen túl a francia feliratok elkészítését is vállalta. A párizsi Magyar Intézet pedig a kópiák szállításában nyújtott segítséget.
„A rendezvény sikere szempontjából azonban fontos volt, hogy forgalmazási eseménnyel, mozibemutatóval is meg tudjuk támasztani azt" – szövi tovább a történetet Ráduly György. – A Cinématheque határozottan felkért minket erre, mert a francia sajtó a mozibemutatókra fekteti az igazi hangsúlyt, azoknak van csak szélesebb visszhangja. Így aztán a Clavis Films vállalta a Szegénylegények felújított kópiájának moziforgalmazását is."

Jancsó Miklóst a kilencvenedik születésnapján terveiről kérdezte lapunk, ő nevetve sorolta
Jancsó Miklóst a kilencvenedik születésnapján terveiről kérdezte lapunk, ő nevetve sorolta
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A klasszikus filmet november közepén mutatták be a Quar­tier Latin egyik patinás mozijában, a Reflet Médicis-ben, majd vidéki turnéra is elindult. Ez valóban meghozta a kívánt sajtóvisszhangot a Cinéma­theque impozáns, 20 nagyjáték-, 11 rövid- és 4 dokumentumfilmből álló életműrendezvénye mellé, amelyet egész novemberben látogathattak az érdeklődők, és a franciák éltek is a lehetőséggel. Bár a tragikus novemberi merényletek mindenre árnyat vetettek, többségükben telt házas vetítésekről számolhatunk be. Jancsóról köztudott volt, hogy nemzetközi sztárok is boldogan dolgoztak vele, szívesen is emlékeznek rá. Ráduly szerint a Sirokkó mostani bemutatóján igazán megható volt, amikor a főszerepet játszó, ma is gyönyörű Marina Vlady felelevenítette a forgatás élményeit Kende János operatőrrel.

Mindezek után talán már szinte elvárás volt a francia filmrajongók részéről a most megjelenő DVD-díszdoboz a klasszikus filmekkel és izgalmas extrákkal. Ráduly György szerint más jelentős magyar alkotás külföldi terjesztése sem reménytelen, és a Clavis Films a jövőben is folytatja ezt a tevékenységet. „A magyar klasszikus filmek potenciá­lis közönsége nem nagy létszámú de mozgósítható. Jól el kell találni a pillanatot, össze kell fűzni az egymást erősítő szálakat, és sokat kell törődni a közönséggel. És a konkrét alkotó és mű felől közelíteni. A nemzeti címkék ma már nem váltanak ki akkora érdeklődést."

A nagy klasszikusok

A díszdoboz tartalmazza az úgynevezett nagy filmeket: Oldás és kötés, Így jöttem, Szegénylegények, Csillagosok, katonák, Csend és kiáltás, Sirokkó, Még kér a nép, Szerelmem, Elektra, A zsarnok szíve, Szörnyek évadja. A filmek mellé rengeteg eddig kiadatlan anyag került az extrák közé, mint Jancsó Miklós 1950-es években készült rövidfilmjei vagy azok a francia és magyar dokumentumfilmek, amelyek a Fényes szelek és a Csend és kiáltás vagy a Sirokkó c. filmek forgatásai alatt készültek Jancsó Miklós filmművészetéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.