galéria megtekintése

Itt az új filmcsoda, amelyre hatvan éve várunk

Alberto Barbera, a Velencei filmmustra igazgatója tud valamit, amit mások nem. 2012-es visszatérése óta – volt már periódus korábban, amikor ő irányította a rendezvényt, de Silvio Berlusconi idején nemkívánatos személy volt – mindig talál egy olyan amerikai filmet, mely néhány hónappal később arat az Oscar-gálán. Ilyen volt a Gravitáció, a Birdman vagy tavaly a Spotlight.

Most sincs ez másképp. Sőt! Damien Chazelle legújabb filmje, a Kaliforniai álom nem csak, hogy lenyűgöző film, hanem úgy tud tisztelegni Hollywood aranykora előtt, hogy közben elképesztően modern, de ami a legfontosabb: eredeti! Egyszerűen felrobbantotta a sajtót és a nyitóvetítés hivatalos publikumát, az emberek repkedve jönnek ki a teremből.

Damien Chazelle és Emma Stone szerdán a filmfesztiválon. Tökéletes musical
Damien Chazelle és Emma Stone szerdán a filmfesztiválon. Tökéletes musical
Alessandro Bianchi / Reuters

De mi is ez az új filmdrog? Az elejétől a végéig tökéletesen megkomponált, grandiózus, hollywoodi musical, amit hatvan éve hiába kerestünk a mozikban. Kicsi, fekete-fehér kockaképekkel indít a film, majd amikor megjelenik a rég látott Cinemascope felirat, minden kiszélesedik és kiszínesedik – ahogy kell. Aztán jön a főcím előtti felvezetés, egy kiadós dugót mutat a Los Angeles-i autópályán. A kocsik állnak, a sofőrök és utasaik kipattannak és énekelnek. Minden egyetlen snittben, ahogy Chazelle-nél már megszokhattuk. Lélegzetelállító öt perc ez, minden vetítésen tapsviharral honorálták.

 

Megismerjük a két főhőst, a sikertelen dzsesszzenészt, Sebastiant (Ryan Gosling) és a befutni vágyó színésznőt, Miát (Emma Stone). Klasszikus romantikus pár: eleinte hallani sem akarnak egymásról, de aztán a szenvedély minden prekoncepciót felülír. A szerelmi kapcsolatot az évszakok szerint mutatja be Chazelle, mely a dramaturgiát is meghatározza. Nyáron, minden megtörténhet: a csillagvizsgáló soraiból egészen a csillagokig repülhetnek – konkrétan, nem tréfa –, hogy az első csók elcsattanjon. Aztán ősszel kezdenek gyűlni a sötétebb tónusú jelenetek.

– A színek által dominált struktúra meghatározza a dramaturgiát is, még a prózai jelenetek dialógusait is egyfajta dinamika hozza létre, mintha csak kottából dolgoztunk volna – árulta el a világpremier utáni sajtótájékoztatón Chazelle, aki rengeteg érzékeny témát érint a művében. Hozza minden idők egyik legszebb szerelmi történetét. Aztán ódát zeng a New Orleans-i dzsesszről. A szerlemi konfliktus középpontjában a művész és az alkotás viszonya áll, ennek következtében válik tragikussá a szerelmi szál.

A két főszereplő játéka felejthetetlen. Gosling annak ellenére fantasztikus, hogy nem énekes alkat. De Stone sem az, mégis a dalokban is meggyőző tud lenni. Ezt a vörös szőnyegen is bizonyította, elvégre neki kellett elvinni a „bulit" (partnere Budapesten forgat: Denis Villeneuve, a Szárnas fejvadász folytatásának rendezője nem engedte el Velencébe).

A Kaliforniai álom bizonyítéka a 31 éves Damien Chazelle zsenijének. Az idén még nem láttunk ennyire pazar filmet. A lezárása olyan grandiózus, hogy a filmtörténetben is nehéz párját találni.

Sokak gondolták, hogy előző bombasikere, a Whiplash csak „kicsúszott", de a Kaliforniai álom után már nem kérdés, ki most a legnagyobb ifjú tehetség. Még Amy Adams, két másik versenymű főszereplője is azt mondta tegnap lapunknak, hogy mostantól mindennap várja, hátha fölhívja őt Damian Chazelle. Tegyük hozzá: minden bizonnyal most nagyon sokan vannak így.

Biztonság mindenek felett

Sosem látott rendőri és katonai erő védi a velencei Lidón megrendezett filmfesztivált. Két-három háztömbnyire semmilyen jármű nem közelítheti meg a rendezvény helyszínét. A szervezők szerint ugyan nincs közvetlen terror veszély, de a hangulatból ítélve az olaszok a jobb félni, mint megijedni elvet vallják. A filmpalotától nem messze lévő, a sztárok nagy részét elszállásoló Excelsior hotelben például három testőr is erélyesen fellépett, amikor a hallban elővettem a mobiltelefonomat, hogy üzenni próbáljak a szerkesztőmnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.