Istenkereső Minden6ó

Nem akarnék előhozakodni azzal az erőltetett megállapítással, hogy mennyire jópofa ötlet, mikor az a színész kutakodik Isten után, aki maga is eljátszhatta a Mindenhatót (vagy stílszerűen: a Minden6ót), mégis élek a merész kijelentéssel: Morgan Freemanben megvan az isteni szikra, amit mérhetünk Oscar-díjban is, de inkább valami mérhetetlenre lenne ildomos utalni ezzel, valamire, ami túlmutat az anyagi világon. Hívhatjuk bájnak, tehetségnek vagy karizmának, a lényeg, hogy Morgan Free­man ugyanúgy képes megnyerni azt a nézőt, aki otthonosan mozog a világ vallásaiban, mint azt, akit annyira nem is érdekel a téma. Ezt érezhették a National Geographicnál is, mivel a műsor nem lett mélyen filozofikus, nem szolgál új, megdöbbentő információkkal, sőt, helyenként elnagyolt és felületes. És mégis működik. Működik, mert egy olyan ember kalauzolja a nézőt az istenkeresésben, aki magával ragad, kézen fog és elrepít Egyiptomba, Izraelbe, Tibetbe és Amerikába.

A hatrészes miniszéria minden epizódja egy-egy konkrét téma köré épül, és olyan kérdéseket feszeget, hogy kicsoda Isten, honnan jöttünk, miért létezik a gonosz, és hogy mi történik velünk a halálunk után. Egzakt válaszokat nem kapunk – nem is kaphatunk –, és gyakran inkább egy frappánsan feltett újabb kérdés az, ami előrébb viheti, majd lezárhatja az aktuális témát. És ez az, amiben Morgan Freeman nagyon jó. Nem akar filozófust vagy riportert játszani, és magával ragadó az, ahogy nemes egyszerűséggel dolgozza fel a kiválasztott témákat. Természetesnek hat annak ellenére, hogy a készítők minden eszközt felhasználtak, amivel drámaivá tehetik a nem túl velős megállapításokat is. Nem is ismeretterjesztőként, inkább szórakoztató darabként kell tekintenünk az alkotásra.

A sorozat nem rugaszkodik el a földtől, nincsenek benne spirituális fejtegetések, a legtöbb kérdésben hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos eredmények és a tudományos gondolkodás. Ez akkor csalódást jelenhet, ha az ember titkos társaságokra és megfejtendő kódokra vágyik, ám ha a végső igazság keresése a cél, akkor jól döntünk, ha Morgan Freemant választjuk kalauznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.