Írói X-faktor

Különös ötlettel állt elő az Athenaeum kiadó, hogy miként oldhatná fel a nem megrendelt kéziratok szűnni nem akaró ostromát és annak dilemmáit. Hiszen a naponta beérkező nyolc-tíz regény kéziratát képtelenség feldolgozni, külön szerkesztő kellene erre a célra, ám az se lenne jó, ha esetleg elveszne egy ígéretes krimi, sci-fi vagy fantasy.

– Minden kiadó szembesül azzal, hogy néha több a lehetséges szerző, mint az olvasó, ezért meghirdettünk egy X-faktor jellegű válogatást az összes pályakezdőnek – mondja Szabó Tibor Benjámin, a kiadó főszerkesztője. Vagyis egy jó hangulatú, jóízű, egyáltalán nem éles versenyt, ahol a jelentkezők ötperces minielőadásban (akár multimédiás tartalommal is kiegészítve) győzhetik meg a kiadó vezetőit arról, miért különleges a megjelentetni kívánt mű. A legjobb három aspiráns már tíz percet kap a könyvterv bővebb kifejtésére, és az igazán ígéretes művek szerzőinek ajánlatot is tesz majd a kiadó. Akár többnek is, ha nagyon meggyőzőek lesznek a jelöltek, és a kéziratok is kiállják a próbát.

A szerkesztők ugyanakkor arra is kihasználják a Gyöngyhalász elnevezésű szerzőválogató pikniket, hogy elmagyarázzák, milyen formai követelményeknek kell megfelelnie egy kéziratnak. Miért jó, ha két szinopszist is mellékelünk hozzá (egy rövidebbet és egy hosszabbat). És arról is beszélnek, hogy éppen milyen trendek érvényesülnek a kiadó profiljába vágó bestsellerek műfajaiban. Mitől igazán népszerű és mai egy jó krimi például.

A rendezvény ötletét az adta, magyarázza Szabó, hogy a hatalmas kézirathalomban véletlenül rábukkantak egy igazán ígéretes műre (Virág Emília: Sárkánycsalogató), amelyet jövőre ki is adnak. A fiataloknak szóló városi fantasy igen progresszív alkotás, ezért úgy gondolták, hogy lehetőséget adnak maguknak és a pályakezdőknek is arra, hogy további kincsre bukkanjanak az egyre növekvő kézirathalomban.

Szerzők kerestetnek

A Gyöngyhalász pikniket augusztus 28-án tartják a gödi Ilka csárdában. A regisztrációs díj ötezer forint, de ebben már benne van az ebéd és egy háromezer forint értékű ajándék könyvcsomag is. Jelentkezni augusztus 23-ig lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.