galéria megtekintése

Gépből lehet könyvet vásárolni

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Japánban e-olvasóval aktiválható kódot, Torontóban antikvár könyvet, Hamburgban cigi méretű kiadványokat vásárolhatunk automatából. Pár napja viszont nálunk is kinyitott az ország legkisebb boltja: éjjel-nappal, és még vasárnap is lehet könyvet venni gépből.

A kádban vagy az autóban jönnek a legjobb ötletei, így reggel, egy közlekedési lámpa előtt jutott eszébe a Kossuth Kiadó vezetőjének, Kocsis András Sándornak, hogy nálunk is lesz könyvautomata. Két óra alatt került gyártó, akivel másfél hónapos fejlesztés után már el is készítették a prototípust, és máris indulhatott a tesztüzem: az Uzsoki utcai kórház aulájában megnyílhatott az ország legkisebb „könyvesboltja”.

– Egy négyzetméternyi helyet foglal el, 24-féle könyvből lehet válogatni, amelyekből a kötet vastagságának függvényében, 10-15 példány fér el a gépben – adja meg az első magyar könyvautomata paramétereit Kocsis. Ha sikerrel zárul a tesztidőszak, akkor az év végére már tíz helyen vehetnek az olvasók így könyvet. Olyan közösségi tereken kívánják felállítani, ahol van idő kiválasztani a könyvet, majd arra is, hogy belemélyedjen a vevő. Az első körben kórházak, pályaudvarok jöhetnek szóba, és már egy vidéki múzeum is bejelentkezett. Kocsis álma, hogy valamennyi kiemelt budapesti fürdőben is ott legyen a könyv a kóla és az édesség mellett.

 

A választék: gyerek- és kvízkönyvek, zenei CD-t is tartalmazó népszerű kiadvány, díszkötéses klasszikusok, hat könnyed nyári olvasmány főként női olvasóknak, krimi. És mivel nem boltról van szó, így a mintegy 50 százalékos kereskedelmi árrést sem kell kifizetniük a vevőknek, a kötetek jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg egy gombnyomásra. Akár este vagy vasárnap is.

Néhány cím az üveg mögül: Marica grófnő (könyv+CD); 22 híres háborús történet; Tom Harper: Titkok könyve; Gárdonyi: A láthatatlan ember; Mikszáth: Különös házasság – az ár 590–1490 Ft között
Néhány cím az üveg mögül: Marica grófnő (könyv+CD); 22 híres háborús történet; Tom Harper: Titkok könyve; Gárdonyi: A láthatatlan ember; Mikszáth: Különös házasság – az ár 590–1490 Ft között
Földi D. Attila

A döntésben digitális képernyő segít, amelyen böngészni lehet a könyvismertetők között. A gépezet használata egyébként ugyanolyan egyszerű, mint az édesség- vagy az italautomatáké. Nem kell mást tenni, mint kiválasztani a megfelelő olvasnivalót, bedobni a papír- vagy fémpénzt, majd beütni a kötet alatt szereplő kódot, a gép máris kiadja az olvasnivalót meg a visszajáró pénzt. A könyvértékesítés új módja nem fogja átrendezni a hazai könyvpiacot, legfeljebb színesíti a palettát, az „éjjel-nappali” automata nem veheti fel a versenyt az esetenként több tízezer címet kínáló boltokkal. – Ettől függetlenül – véli a vezérigazgató –, folyton előre kell lépni, keresni azokat a csatornákat, amelyekkel el lehet jutni a vásárlókhoz.

Egyelőre nincs túl sok tapasztalat az efféle értékesítés terén, az automata jobbára kuriózumnak számít, még London forgalmas heathrow-i repülőterén is. Néhány éve, az első hamburgi könyvautomata feltalálója, Bettina von Bülow nem költött sokat a prototípusra: pár kiszolgált cigarettaautomatát vásárolt meg, a könyveket pedig lekicsinyítette akkorára, mint egy cigidoboz. A gépet az egyetem épületéhez közel, a helyi mozi falára rögzítették.

Hasonló elképzeléssel,mégis valami egész mással kísérleteztek Torontóban, ahol két dollár bedobása után dobott ki printkiadványt az ottani bibliomat. Ezen nincs is kijelző vagy olyan felület, amely segíthetne a választásban, mert az ötlet pecázás közben született, és némiképp a horgászás élményét is hozza, az olvasó nem tudja, hogy éppen mi akad majd horogra. A tulajdonos szerint eddig alig akadt reklamáció, mindenki elégedett volt a véletlen diktálta ízléssel.

Japánban az elektronikus könyvolvasók használóit vették célba. Az automata fizetés után egy blokkot és a rajta szereplő QR-kódot adja ki, amit otthon vagy a tengerparton lehet aktiválni a frissen feltöltött e-olvasóval.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.