galéria megtekintése

Imád mozizni a magyar, csak ne kelljen magyar filmet nézni

4 komment


Csákvári Géza

A film beszélt nyelve ideális esetben a magyar, műfaja pedig vígjáték – derült ki a Magyarországon és a régióban piacvezető Cinema City multiplex hálózat első, országosan reprezentatív, mozis szokásokat feltérképező kutatásából. Hovatovább, az is tény: a magyar ember imád mozizni, csak ne legyen a film hazai gyártású.

Az egy lakosra jutó évi átlagos 1,2 mozijegy megvásárlásával vezető pozícióban vagyunk a régióban. Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában ez az adat lényegesen kisebb, 0,5 és 0,7 között mozog. Csehországban vagy Lengyelországban jobb a helyzet, csaknem megközelíti a magyarországi értéket, hiszen csak két-három tizeddel maradnak el tőlünk – nyilatkozta lapunknak Buda Andrea, a Cinema City marketing és PR igazgatója.

Ez a tendencia pedig már csak azért is elgondolkodtató, mert utóbbi két országban igen népszerűek a helyi gyártású filmek. Egyszóval: kevesebbet költenek mozira, viszont sokkal szívesebben veszik a nemzeti termékeiket. Lengyelországban egy saját gyártású film akár három-ötmillió nézőt is összeszed, de, ahogy Buda Andrea fogalmaz,

az egymillió néző szinte alap.

 

Nos, ha Magyarországon egy hazai gyártású film eléri a százezer nézőt, bombasikerről és rekordokról beszélünk. Pedig Lengyelországban csak négyszer, nem tízszer többen laknak.

Mindeközben a legutóbb bemutatott magyar filmek zsinórban buknak a pénztáraknál. A Goda Krisztina rendezte Veszettek, a Dési-Móray páros Az éjszakám a nappalod című produkciója és Horváth Lili díjnyertes drámája, a Szerdai gyerek is fájdalmasan alacsony nézőszámokat tud felmutatni.

A jelenség mögött álló probléma hosszú ideje megoldatlan, jelesül

a több százmillió állami forintokból készülő filmek forgalmazása „üzleti alapon" zajlik.

A szakemberek szerint azonban a piaci szereplők szakmai hiányosságai mellett pont a terület szabályozatlansága a probléma. Például sokan hiányolják, hogy a filmek fogalmazási jogait nem nyilvános pályázaton ítélik oda, illetve hogy a Magyar Nemzeti Filmalaptól kapott támogatási összeget a gyártó producerek „csont nélkül" elkölthetik a gyártására. Információink szerint a filmalap tervezi a támogatási rendszerének az átalakítását: a kapott támogatás egy részét kötelezően a terjesztésre kellene majd fordítani.

Néző ugyanis van a magyar filmszínházakban.

A lakosság negyven százaléka rendszeresen, legalább félévente jár moziba, és - tetszik, nem tetszik - a hollywoodi filmeket szereti, méghozzá magyarul beszélő változatban nézni.

A Cinema City tanulmánya szerint a moziba járók hetvennyolc százaléka szerint ideális esetben a vetített mozi nyelve a magyar szinkron, a válaszadók tizennyolc százaléka voksolt a feliratos változatra, és csupán négy preferálja az eredeti nyelven vetített, de felirat nélküli előadást.

Ráadásul itt elvileg az idegen nyelveket már jobban ismerő fiatalabb generációk véleményről van szó: a 25-29 évesek hatvan-, a 16-24 éveseknek pedig hetven százaléka jár gyakrabban, mint félévente moziban. Utóbbi korcsoport pedig pont a mozizást jelölte meg kedvenc kulturális kikapcsolódásaként: a válaszolók mintegy negyvenkettő százaléka preferálta a filmszínházakat. A legkisebb érdeklődés a stadionokban zajló sportmérkőzések iránt, ezeket csupán a kutatásban részt vevők kilenc százaléka preferálja.

A kutatás válaszadói első helyen a film műfaja alapján választanak egy adott produkciót, és tízből csupán négy embert érdekelnek kritikák. A műfajok tekintetében magasan vezetnek a nézők körében a vígjátékok, de az akciófilmek is népszerűek. A műfajiságon túl a második legfontosabb szempont a film választásánál a szereplők listája.

Bujtor István 1991-ben
Bujtor István 1991-ben

Azon nem nagyon lepődünk meg, hogy a legnépszerűbbek az olyan hollywoodi sztárok, mint Jason Statham, Brad Pitt vagy Sandra Bullock.

Ha magyar filmsztárt kell megnevezni, gondban van a hazai filmrajongó, mert olyan nevek kerültek a papírra, mint Bujtor István, Kulka János vagy Hernádi Judit, akik már jó ideje nem vállaltak mozis szerepeket.

Mert, ha esetleg Lengyel Tamás, Thúróczy Szabolcs, Simon Kornél vagy Ónodi Eszter neve került volna a papírra, gondolhatnánk azt, hogy ismerik az új magyar filmek kedvenc színészeit.

De nem...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.