III/III-asok szivárognak be az MMA-ba

Húsz százalékkal nőnek az akadémikusi életjáradékok a Magyar Művészeti Akadémián, és idén körülbelül hatmilliárd forinttal gazdálkodik a Fekete György vezette köztestület – hangzott el a csütörtök esti vigadóbeli közgyűlésen. Botrány ezúttal nem volt, a 2014-es beszámolókba, amelyekből bármi kiderülhetett volna, a sajtó nem láthatott bele.

Az ülésen a szavazógépezet működött, a szocializmust idézően, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. A legérdekesebb jelenetet ezúttal Aknay János képzőművész produkálta. Arra figyelmeztetett, hogy III/III-asok szivárognak be az MMA soraiba, külső tagnak például felvették azt a művészt, akinek 2003-ban le kellett mondania a MAOE képzőművészeti tagozatának elnökségéről, mert kiderült róla: korábban beszervezték. Nevet nem volt hajlandó mondani.

A Szabad Művészek csoport tavalyi performansza az MMA-s területfoglalás ellen
A Szabad Művészek csoport tavalyi performansza az MMA-s területfoglalás ellen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szokás szerint Keserü Katalinnak is volt kérdése, például az MMA Művészeti Kutatóintézetének felállításával kapcsolatban, amelynek szervezéséből meglepő módon, úgy tűnik, kihagyták. Kucsera Tamás főtitkár elmondta, Kocsis Miklóst bízták meg az intézmény felállításával. Az MMA újabb ingatlanokkal gyarapodott 2014-ben is: megvásárolták az Andrássy úti egykori MÚOSZ-székházat és a mögötte álló, Benczúr utcai palotát. Ezek felújítására részben a 2016-os költségvetésben biztosít forrást a kormány.

Díjazottak és új tagok

MMA-életműdíjat kapott Kallós Zoltán, nagydíjat Tornai József, aranyérmet a volt „Vegyépszer”-vezér Nagy Elek, művészeti írói díjat Kernács Gabriella, Kovács Flórián-emlékérmet pedig Juhász Judit.

A tagfelvételi szavazás után rendes tagként Szűcs Endre, Szurcsik József, Szarvas József, Ferdinandy György és Sára Ernő került be, míg Vesmás Péter, Ternovszky Béla, Horváth Péter, Csernyus Lőrinc, Márkus Béla, Lajta Gábor, Andrásfalvy Bertalan, Jánosi András, Baráth Ferenc, Marton László és Hőna Gusztáv levelező tag lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.