Húsz film a Frankofón Filmnapokon

Tíz országból 20 filmet láthat a ma kezdődő Frankofón Filmnapokon a közönség. A rendezvény nemcsak a terjesztés előtt álló francia filmek bemutatóit gyűjti egybe, hanem olyan friss filmek premierjeit is, amelyek más, a francia nyelvvel szoros kapcsolatban álló országokból érkeznek, vagy olyan francia filmeket mutat be, amelyeknek még nincs magyar forgalmazójuk.

A 2009-ben véget ért Francia Filmnapok után a Francia Intézet úgy gondolta, hogy érdemes lenne folytatni a többéves múltra visszatekintő eseményt. Így 2011-ben elindult a Frankofón Filmnapok, amely „francia” elődjének koncepcióját kibővítve, nemcsak a forgalmazott francia filmek bemutatóit gyűjti egybe, hanem olyan friss filmek premierjeit is, amelyek más, a francia nyelvvel szoros kapcsolatban álló országokból érkeznek, vagy olyan francia filmeket mutat be, amelyeknek még nincs magyar forgalmazójuk.

A filmfesztiválhoz idén Algéria, Görögország és Szenegál is csatlakozott. A rendezvény vendége lesz Antonisz Kafetzopulosz görög színész, valamint négy rendező, a francia Léos Carax, a libanoni Bahidzs Hodzseidzs, a marokkói Fauzi Benszaidi, valamint Olivier Assayas. A magyar származású francia alkotó előtt tiszteleg a filmnapok retrospektív szekciója: összesen öt filmjét láthatja a közönség.

A rendezvénysorozat a Golden Globe-díjra két kategóriában is jelölt Csont és rozsda című társadalmi dráma vetítésével indul, a filmet Jacques Audiard rendezte. Idén számos premierfilmet, többek között két libanoni filmdráma mellett francia koprodukcióban készült alkotásokat is bemutatnak. Március 9-én, az esemény zárónapján Noémie Lvovsky Camille ismétel című francia vígjátékát játsszák, amelyet később a magyarországi mozikban is megtekinthetnek az érdeklődők. Március 4-től a fesztivál legfontosabb filmjeit hat vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szolnokon is vetítik.

Bár ma már a francia filmek nem csalnak be annyit nézőt, mint öt évvel ezelőtt (2011: 121.000; 2006: 520.000), mégis, a forgalmazott filmek számát tekintve emelkedést figyelhetünk meg. Ez annak köszönhető, hogy ma Magyarországon közel tíz olyan cég működik, amely kifejezetten francia filmekkel foglalkozik. 2012 rekordév a forgalmazott filmek számának szempontjából: összesen 54 francia gyártású film került a magyar mozikba (ebből 39 francia nyelvű).

 

Marion Cotillard és Jacques Audiard
Director Audiard (R) arrives on the red carpet with cast member Marion Cotillard for the screening of the film "De rouille et d'os", in competition at the 65th Cannes Film Festival, May 17, 2012. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.