galéria megtekintése

Hont foglalt a Sopron Balett

Ilyen hosszan táncszínháznak még soha nem tapsoltak Sopronban. Igaz, korábban nem is volt balett-társulata a színháznak. Az Álmos legendája című fergeteges bemutatójukkal azonban szombaton este ők is hont foglaltak a város kulturális életében.

A közönségsiker a továbbiakban is kockázat nélkül megjósolható. A legenda először instrumentálisnak szánt, időközben Szálinger Balázs költő szövegével felénekelt dalokká alakult zenéjét Szarka Gyula szerezte, a Ghymesből. A forgatókönyv és a koreográfia Demcsák Ottó munkája. A társulatot alkotó kilenc balett-művész mellett fellép a Sopron Táncegyüttes is.

A soproni fotóklub kiállításának képeiből

Az együttesnek gyakorlatilag ez volt az első önálló estje. A páneurópai piknik évfordulóján bemutattak ugyan egy koreográfiát a fertőrákosi barlangszínházban, de az alkalmi előadás volt, az igazi premierre szombaton került sor.

 

Egy ilyen bemutató előadás társadalmi esemény is egy vidéki városban. A szombati premierre fél Győr fölkerekedett. Csak alpolgármesterből volt kettő a folyók városából, de jöttek művészek a Győri Balett-től, voltak építészek, könyvtárosok, újságírók, s antik tárgyak szakértői.

A soproni fotóklub kiállításának képeiből

Németh Hajnal Auróra díszlet- és jelmeztervező ugyancsak győri származású. A dalok egy részét a szép hangú, szintén Győrben dolgozó fiatal lány, Kovács Noémi énekelte föl. A társulat vezetője Demcsák Ottó pedig sokáig a Győri Balett meghatározó magántáncosa volt.

Természetesen a soproni polgárok sem maradtak távol. A polgármesteren kívül találkoztunk – mások mellett – a helyi pénz, a Kékfrankos szellemi atyjával, a szalonjában kéthetente városi vetélkedőt szervező Perkovátz Tamással, s az egyetemen tanító párjával is. A premier estéjén a kultúra jegyében barátkozott tehát a két, korábban sokat ellenségeskedő szomszédvár, Sopron és Győr.

Fotó: A soproni fotóklub kiállításának képeiből

Demcsák Ottó pontosan tudta, mitől lesz biztos a siker Sopronban. Az őstörténetből merítette Álmos legendáját, a töredékes, bizonytalan történetet lineáris cselekményvezetésű legendává építette föl. A társulat tagjai – akik egyelőre a közönségsikerrel is beérik az igen alacsony fizetésük mellett – minden tudásukat fölkínálták a fölöttébb hálás nézőseregnek.

Sopronban kétség kívül balett-együttes született.

Fotó: A soproni fotóklub kiállításának képeiből

Az Álmos legendáját a helyi előadások mellett biztosan megutaztatják szerte az országban, mert technikailag is alkalmas a kitelepülésre. A színház aulájában pedig a soproni fotóklub kedveskedett a társulatnak: kiállítás nyílt a legenda előadásának képeiből. Aki szombaton megnézte a tárlatot, soproni bort kapott az élmény mellé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.