Homofóbiával vádolják a cenzorokat

Homofóbiával gyanúsítják Amerikai Mozgókép Szövetséget (MPAA) miután az egyik legszigorúbb korhatárbesorolást adta Ira Sachs Love is Strange (Furcsa szerelem) című legújabb mozijának.

Az idei Sundance fesztiválon debütált, a tengerentúlon a héten mozikba kerülő, John Litgow és Alfred Molina főszereplésével készült, társadalomkritikus dramedy egy meleg szerelmespár története, akik miután összeházasodnak, a társadalom egyes köreiben egyszer csak nemkívánatos személyek lesznek. Az Alfred Molina által alakított férfit például konkrétan ezért rúgják ki tanári állásából.

A cenzorok döntése szerint a mű, melyben nincs sem erőszakos, sem szexjelenet, de még meztelenség sem, az úgynevezett R, azaz a Restricted besorolást kapta, mely azt jelenti, hogy tizenhét évnél fiatalabbak csak szülő vagy nagykorú kísérő jelenlétében nézhetik meg mozikban a filmet.

John Litgow és Alfred Molina a filmben
Forrás: sundance.org

Az MPAA hivatalos indoklásában az áll, hogy a Love is Strange-ben túl sok a trágárság, ezért kapott ilyen szigorú besorolást. A Guardian tudósítása szerint az amerikai kritikusok azonban rámutatták: két másik, R-kategóriába sorolt heti bemutatóhoz képes szinte „gyerekfilm" Ira Sachs mozija. Az egyik a magyar mozikban is futó Sin City folytatás, az Ölni tudnál érte, melyben brutálisan sok az erőszakos jelenet, drogoznak benne és Eva Green legalább tucatszor mutatja meg bájait bármiféle takarás nélkül. A másik, a Jersey Shore Massacre című trancsírozós horror, melyben egy női keblet még fel is „szeletelnek". A tengerentúli lapok szerint a cenzoroknak csakis az lehetett a problémájuk, hogy egy homoszexuális párról szól a Sachs mozija.

Nem ez az első alakalom, hogy az MPAA kapcsán botrány robban ki. 2006-ban például Kirby Dick rendező készített díjnyertes dokumentumfilmet (Besorolás alatt címmel), melyben gerilla módon oknyomozott a tagságát titkosan kezelő szervezet ellen és rámutatott arra a furcsa ellentmondásra, hogy míg a szex terén középkori elveket vallanak, míg az erőszak ellen úgy anblokk semmi kifogásuk.

Az MPAA mindez idáig nem reagált a homofóbia vádjára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.