Hirtelen leáll az Örökmozgó

Patthelyzet alakult ki a Örökmozgó Filmmúzeumot üzemeltető Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) és a mozi fővárosi tulajdonú vagyonkezelője, a Budapest Film Zrt. között: a felek egy éve tárgyalnak a július végén lejáró bérleti szerződés meghosszabbításáról, de nem tudtak megegyezni az árban.

A jelenlegi állás szerint pénteken vetít utoljára az Örökmozgó, azaz Budapest azon kevés európai fővárosok egyike lesz, ahol nem működik filmmúzeum.

A helyzet nagyon komoly – monda lapunknak Lovas Lajos, a Manda igazgatója. Utoljára 13-án tárgyaltak Óvári Gyulával, aki terézvárosi alpolgármesterből lett a Budapest Film Zrt. új vezetője, de nem tudtak a megegyezni, mivel a vagyonkezelő havi 500-600 ezer forint közötti piaci alapú díjat kér, ezt pedig az archívum – közgyűjtemény lévén – nem tudja kigazdálkodni. Lovas szerint felajánlották, hogy az év végéig, áthidaló megoldásként, a jelenlegi kétszeresét fizetik, de ez távol van a fővárosi cég által gondolt „hétszeres” összegtől.

Az Örökmozgó Filmmúzeum üzemeltetésével nonprofit tevékenységet végzünk. Törvénybe foglalt feladatunk a Filmmúzeumban bemutatni a magyar mozgóképkultúra alkotásait, ezt mozi nélkül nem tudjuk megoldani – érvelt Lovas Lajos, aki nem mellékesen hozzátette: a mozikban dolgozók tájékoztatták, hogy a Budapest Film Zrt. munkatársai már most mutogatják potenciális új bérlőknek az ingatlant.

A Manda jelenleg igen kedvezményes feltételekkel bérli a mozit, mivel jogelődje, a Magyar Nemzeti Filmarchívum tizenöt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt.-vel az Örökmozgó használatáról. Igaz, ezt még Demszky-érában kötötték, amikor a főváros bőkezűen támogatta a mozgóképkultúrát. Ám Tarlós István színre lépése óta a közvetlen támogatás megszűnt, a saját tulajdonú moziknak (Művész, Toldi és Puskin) is piaci alapon kell működniük. A külső üzemeltetőknek kiadott artmoziktól pedig elkezdték a piaci alapú bérleti díjakat bevezetni, így ezek a vetítőhelyek egymás után megszűntek.

Lovas Lajos elmondta: Szalay-Bobrovniczky Alexandra kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyetteshez nem tudott bejutni, de levélváltásuk eredményeképpen tőle is elutasító választ kapott. A Manda vezetője szerint a megoldás az lenne, hogy átadják nekik az Örökmozgó vagyonkezelési jogát, de a fővárosnál eddig csak ellenállásba ütközött eddig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.