Hiányzik Szent László állkapcsa

A Győri Bazilikában őrzött Szent László hermában található koponyaereklyén végzett vizsgálatok segítséget adhatnak az arcrekonstrukció későbbi elvégzésére - mondta Patonay Lajos, a vizsgálatok koordinátora a kutatás eddigi eredményeiről csütörtökön Győrött sajtótájékoztatón.

   A Szent László hermán és a benne lévő koponyaereklyén orvosokból, antropológusokból, műszaki szakemberekből álló kutatócsoport végzett átfogó természettudományos és műszaki vizsgálatokat a Győri Egyházmegye felkérésére.   

A magyarországi nemzeti ereklyék történetében mindeddig egyedülálló komplex vizsgálat célja az volt, hogy áttekintsék a koponyaereklye megtartottságát, felmérjék állapotát, illetve a megfelelő adatgyűjtést követően elkészülhessen egy esetleges arcrekonstrukció. A program fontos spirituális törekvése volt, hogy Szent László kultuszát az érdeklődés homlokterébe állítsa.
   

 Az ereklye egy 60 éves kora körül elhunyt férfi koponyája, amely jó állapotú, mindössze néhány sérülés észlelhető rajta, amelyek a halál utáni beavatkozás, valószínűleg a későbbi ereklyevétel következményei - ismertette a vizsgálat főbb megállapításait Pálfi György antropológus.
    

Tisztázódott az is, honnan vették ki azokat a csontokat a koponyából, amelyeket ereklyeként a későbbiekben átadtak más templomoknak. Hiányzik a koponyához tartozó állcsont, amelynek holléte nem ismert, viszont az arcrekonstrukcióhoz nagy szükség lenne rá. Az antropológus hozzátette: találtak fogakat is, amelyek kopott felületűek, de szuvasodásnak nyoma sincs rajtuk. A fogak a DNS vizsgálat alapanyagát képezik.
      

A vizsgálat hozadéka, hogy lehetőség nyílhat a Magyarországon és külföldön őrzött, Szent László királynak tulajdonított egyéb ereklyék felkutatására, beazonosítására.   

A fejereklyetartót, a hermát műszaki szakemberek vették vizsgálat alá. A magyar ötvösművészet remekművének méreteit ezred  pontossággal határozták meg. Az adatbázis információi alapján a Szent László hermának akár kicsinyített, akár valósághű változata elkészíthető teljes pontossággal.
    

A vizsgálat során nyert ismeretek, megfigyelések további feldolgozását a kutatócsoport elvégzi. A kutatási eredményeket, továbbá az ereklye vizsgálatának menetét bemutató filmet, fotókat, valamint a vizsgálatok folyamán rögzített röntgen- és CT-felvételeket, endoszkópos képanyagot jövő márciusban kiállításon tárják az érdeklődők elé Győrött.
    

A herma hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje a Szentkorona és a Szent Jobb után. A művet egyes szakértők a Kolozsvári testvérek idősebbikének, Kolozsvári Mártonnak tulajdonítják. 1606-ban került Győrbe, a bazilika Hédervári kápolnájában őrzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.