Hétszáz mozi ingyen

Az Open Culture weboldal – amely főleg oktatási anyagokat, nyelvtanfolyamokat, audio-könyveket és tévécsatornákat tesz ingyenesen hozzáférhetővé – most nyitotta meg filmarchívumát, ahol hétszáz mozit tett ingyenesen megnézhetővé.

A kínálat lenyűgöző: klasszikusok, dokumentumfilmek, animációs filmek, némafilmek, sosem látott alkotások szerepelnek a listán. Külön „mappában" például Andrej Tarkovszkij és Charlie Chaplin filmjei, külön gyűjtemény az Oscar-díjas alkotásokból.

Megnézhető például a Hemingway regényéből készült Búcsú a fegyverektől; no nem az 1957-es Rock Hudson-mozi, hanem az 1932-es Gary Cooperrel és Helen Hayesszel. Vagy Laurence Olivier első Shakespeare-szerepe (nem mellesleg az első Shakespeare hangosfilm), az Ahogy tetszikben 1936-ból.

Stanley Kubrick „elveszett" filmjének, a Fear and Desire (Félelem és vágy) címűnek a vágatlan verziója 1953-ból – a film azért „veszett el", mert rendezőjének végül nem tetszett.

Alexander Korda a Rembrandt című filmet tartotta legjobbjának – 1936-ból. És itt a weimari klasszikus, amely megalapozta Marlene Dietrich legendáját: az 1930-ban forgatott Kék angyal. Egy másik Hemingway-klasszikus, az Afrikában játszódó A Kilimandzsáró hava, Gregory Peckkel a főszerepben, 1952-ből. A Szergej Bondarcsuk rendezte Háború és béke (mind a négy rész), a hatvanas évek közepéről. Számos Hitchcock-, Coppola-, René Clair-film. Dick Tracy, John Gielgud, Telly Savalas, Kirk Douglas.

Westernfilmek és „film noir", régi és újabb – van miből válogatni az openculture.com oldalon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.