Megnyitották a középkori mikvét a budai Várban

Hétfőnként lesz látogatható a budavári Szent György tér középkori pincerendszerében az a több mint tíz éve feltárt zsidó rituális fürdő, amely valaha Buda első középkori zsinagógájához kapcsolódott. Az első tárlatvezetést tegnap délután tartották.

Az ezredforduló környékén zajlott Szent György téri középkori ásatások egyik legérdekesebb lelete volt a XIII. századi zsinagóga és fürdőjének megtalálása a tér szélén, a Korona cukrászda mellett. Teljes alapterületén nem tudták feltárni, de megállapították, hogy az imaház 14 méter hosszú lehetett, téglás padlózatú és boltozatos mennyezetű. Boltíveit a terem közepén két, hatvan centiméter vastagságú kőoszlop tartotta, melyek közül az egyiknek több eleme is megmaradt, míg a másiknak csak alapköve.

Ez a zsinagóga – amely nem azonos a Táncsics utcában látogatható, XIV. század végi imaházzal – egyidős Buda városalapításával, azaz a tatárjárás után épült, az akkor még Zsidó kapunak nevezett Fehérvári kapu mellett. Az épület még a Képes Krónikában is szerepel, annak kapcsán, hogy 1307 májusában Károly Róbert párthívei hatoltak be egy éjjel az itteni kapun, amely az említés szerint a zsidók zsinagógája mellett volt. Maradványait Végh András muzeológus tárta fel és azonosította 2005-ben, de mivel a falak közúti terület alá estek, vissza kellett temetni azokat.

Kivéve a zsinagógához tartozó rituális fürdőt, a mikvét, amely már kiesett a nyomvonalból. Ez egy kicsiny, mindössze két-három négyzetméteres helyiség a kőzetbe kézzel kivájt sekély medencével, melyet a hagyományoknak megfelelően természetes víz táplált. A felújítás eredményeként ma újra tiszta és természetes eredetű víz található benne. Látogatásához előre regisztrálni kell a Várkert Bazár e-mail címén (mikve@varkertbazar.hu), s hétfőnként három turnusban tekinthető meg, együtt a középkori pincerendszerrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.