Hét Césart kapott a Timbuktu

Tarolt az Afrikában játszódó Timbuktu a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján. A mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó drámáját hét kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia.
A francia filmes szakma 4225 képviselője húsz kategóriában választotta ki az előző évben moziba került csaknem háromszáz alkotás közül a legjobbakat, a A 40. alkalommal megrendezett gálát a párizsi Chatelet színházban tartották.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölt Timbuktu elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek (Abderrahmane Sissako és Kessen Tall), filmzenének (Amine Bouhafa), vágásnak (Nadia Ben Rachid), illetve az operatőri (Sofian El Fani) és a hangmérnöki (Philippe Welsh, Roman Dymny, Thierry Delor) munkának járó szobrot.

A filmet egy 2012-ben Maliban megtörtént esemény, egy házasságon kívül élő pár megkövezése ihlette. A történet Timbuktuban játszódik, amelyet elfoglaltak a radikális iszlamisták. A film főhőse Kidane (Ibrahim Ahmed), aki feleségével és lányával, valamint egy pásztorfiúval a város közelében él a dűnéken, ahol viszonylagos nyugalom honol a dzsihadisták által terror alatt tartott városban uralkodó káoszhoz képest. Amikor egy szomszéd halász véletlenül megöli a család tehenét, a feldühödött Kidane véletlenül megöli a halászt, emiatt a fundamentalisták bírósága elé kerül és halálra ítélik.

A szélsőséges vallási fundamentalizmusról szóló filmjével kapcsolatban a Moszkvában tanult afrikai rendező a díjátadón kiemelte, hogy "civilizációk összeütközése nem létezik, hanem csak civilizációk találkozása". Köszönetet mondott a más országok felé nyitott Franciaországnak, amely teljes egészében finanszírozta a Mauritániában forgatott filmet és „megvédte" a stábot. Franciaország csodás ország, mert képes a terrorral, az erőszakkal és a népbutítással szembeszállni - tette hozzá.

Sissako filmjének világpremierjét tavaly a világ legrangosabb seregszemléjén, a cannes-i filmfesztiválon tartották, ahol a kritikusok nagyon jól fogadták az alkotást, és elnyerte a zsűri elismerését. Az azóta számos nemzetközi fesztiválon is sikert arató dráma versenyben van az idegen nyelvű film Oscar-díjáért.

A színészi alakítások díját kivétel nélkül a fiatal generáció söpörte be. A legjobb férfi alakítás díját a 25 éves Pierre Niney érdemelte ki Yves Saint Laurent megformálásért, Jalil Lespert filmjében. A nagy presztízsű Comédie Francaise színház társulatának fiatal sztárja külön megemlékezett Gaspard Ullielről, akit szintén a divatkreátor megformálásért - Bertrand Bonello Saint Laurent című filmjében - jelöltek ugyanebben a kategóriában. Ez utóbbi alkotást tíz kategóriában jelölte a filmakadémia, de végül csak a legjobb jelmezért (Anais Romand) járó szobrot kapta meg.

A legjobb női alakítás díját a 26 éves Adele Haenel vehette át Thomas Cailley A küzdők című filmjében nyújtott játékáért, amely megkapta a legjobb első filmnek járó és a legígéretesebb színésznek (Kévin Azais) járó díjat is. Adele Haenel, akit tavaly a legígéretesebb színésznőként díjaztak, egy lázadó, kellemetlen lányt alakít, aki a világ végétől tartva egy katonai kiképzőtáborban próbál felkészülni a túlélésre.

A legjobb női mellékszereplő díját a 24 éves Kirsten Stewart, az Alkonyat-filmek sztárja érdemelte ki a magyar származású Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmjében nyújtott alakításáért. A díját először vehette át amerikai színésznő. Kirsten Stewart egy színésznő - akit Juliette Binoche alakít - személyi asszisztensét játssza a filmben. A legjobb férfi mellékszereplő pedig a 38 éves Reda Kateb lett, aki Thomas Lilti Hippocrate (Hippokratész) című vígjátékéban egy algériai orvost játszik.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart a kanadai Xavier Dolan Mommy (Mami) című filmjének ítélte a francia filmszakma. Az alkotást a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját.

Tiszteletbeli César-díjjal tüntetették ki Sean Pennt, akit hosszú percekig állva ünnepelt a francia filmes szakma. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész-rendezőnek a szintén Oscar-díjas Marion Cotillard adta át a szobrot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.