galéria megtekintése

Helyrepofozták a Libatolvajt a Várban

1 komment


Csordás Lajos

Évtizedekig feküdt egy kőrak­tárban, törötten a Budavári Palota zsá­nerszobrainak egyike, a Libatolvaj. A Budapesti Történeti Múzeum restauráltatta, s egyéb új szerzeményekkel együtt a palotatörténeti kiállításban látható.

A Libatolvaj készítője a Gellért-szobrot 1904 táján megálmodó Jankovits Gyula volt, ám a kis tolvajszobrot, pontosabban a gipszmintáját jóval korábban, még bécsi akadémistaként 1891-ben alkotta, s az a régi Műcsarnok karácsonyi kiállításán tetszett meg a királynak, aki meg is vásárolta.

A mintát Carrarában márványba faragtatták, s előbb a pa­lota krisztinavárosi szárnyában, majd a várpalota észak felőli bejáratának előterében helyezték el. Itt állt a második világháborúig, amikor a harcokban megsérült, minden letört róla, ami letörhetett: a kis tolvaj feje, a lába, a lopott liba nyaka. Ezért is került a régi Budapest kőtöredékeit őrző raktárba, a Lajos utcába.

 

Majd elfelejtették.

Jankovits Gyula: Libatolvaj
Jankovits Gyula: Libatolvaj
Kallos Bea / MTI

Most a Vár rekonstruk­ciójára készülve, emlékek után kutatva azonosították a figurát, amelyet a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) restauráltatott. Egy ötödéves kőrestaurátor-hallgató, Agárdi Fanni végezte el a munkát Szemerey-Kiss Balázs és Káldi Richárd tanári felügyeletével, a múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésével.

Ennek keretében több XVIII–XIX. századi festményt is helyreállítottak, egyebek mellett a Vár egyik 1951-ben leválasztott falfestményrészletét abból az időből, amikor a palotát az 1770-es években egyetemként használták: a kép – az orvosi fakultás allegóriája – csodával határos módon maradt meg egy falmélyedésben.

A Vár felújítási programjának névadója, a Ferenc József-kori palota végső kiépítője, Hauszmann Alajos Carrarában faragott mellszobrát is a közelmúltban vásárolta meg a múzeum. Ez a szobor az elmúlt évtizedekben magántulajdonban rejtőzött, abban a Döbrentei utcai lakásban, amely valaha az építészé volt, mondta Rostás Péter, a BTM főigazgató-helyettese. A szobrot a carrarai bányákat bérlő Triscornia cég faragtatta annak idején, hálából azért a sok megrendelésért, amellyel ­Hauszmann a budai palota építése közben megbízta őket.

Kiss György Kiscsibésze a József krt. és a Krúdy Gyula utca sarkán
Kiss György Kiscsibésze a József krt. és a Krúdy Gyula utca sarkán
Szabó Miklós

A múzeum és a restaurátor szak együttműködése keretében a mai Magyar Nemzeti Galéria bejáratánál egykor állt Habsburg-lépcső Senyei Károly alkotta atlaszfiguráit is újraformázták meglévő töredékek alapján, s ez is látható lesz a BTM-ben a palota történetét feldolgozó, megújult kiállításon.

A királyi termek rekonstruk­ciója a múzeum mai metszettárának helyén volt egykori Szent István-teremmel kezdődik majd, amelyből tavaly év végén néhány kerámia falképdarab került elő. Egyelőre csak a munka előkészítéséről született kormányhatározat. A múzeumnak jú­nius 30-ig kell kiürítenie a metszettárat, tudtuk meg.

Kedvenc kis tolvajok

A kis Libatolvaj kicsavarodó alakja formailag Bernini 1624-ben készült David-szobrát követi, amely nagy hatással volt a barokk és a neobarokk követőkre. Ezt a tartást fedezhetjük fel Budapest másik, kedvelt kis tolvajszobrán, a József körúti Kiscsibész szobron is, amely a várbeli Libatolvaj előtt, 1885-ben készült Kiss György munkájaként, igaz, a főváros csak 1927-ben állíttatta fel. Ez utóbbi annyira kedvelt a lakosság körében, hogy többször is ellopták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.