Hé, ezt ismerem! – az idei Sziget egyik legjobb bulija

Az idei sziget egyik (ha nem a) legnagyobb buliját csapta tegnap a brit Tinie Tempah. Hogy az meg kicsoda? Meg fog lepődni: jó eséllyel ön is ismeri.

Vasárnap délután fél hét körül a Sziget nagyszínpada körül, az árnyékban már lesben álltak az esti David Guetta-bulira készülők, akik azonban nem mutatkoztak annyira nyitottnak, hogy azt is megnézzék, aki a francia DJ előtt lép fel. Legalábbis egészen az ötödik percig. Akkor ugyanis döbbent arccal vették tudomásul, hogy itt valami egészen durvába csöppentek – és elkezdtek özönleni a színpad elé.

Tinie Tempah tipikusan az az előadó, akinek a neve nemigen rémlik elsőre, a számai azonban az utóbbi években olyannyira bekúsztak a mainstreambe (vagy a mainstream az ő számaiba?), hogy amint megszólalnak az első hangok, beüt az aha-élmény: hé, ezt ismerem! A brit rapper kollaborált már Rita Orától Whiz Khalifáig mindenkivel, akinek a kommersz, hiphophoz/r'n'b-hez köthető popban most jól cseng a neve, így az is ismeri, aki amúgy sikítós lábrázást kap a műfajtól.

Kicsit megijedtem, amikor 2Chainzzel közös Trampoline című számát – ami annyira alpári basszusokkal meg ritmikával operál, hogy többnyire a bulik csúcspontja szokott lenni – már az elején lenyomta. Hamar kiderült azonban, hogy nem kell félnem.

Nagy-Britannia legjobban öltözött embere (nem vicc, annak választotta a GQ magazin) festményekkel díszített egyedi melegítőben és tornacipőben lépett színpadra, a felső azonban hamar lekerült. Maradt az ujjnyi aranylánc, s néhány ponton mindössze ez emlékeztetett arra, hogy Tempah valaha a UK hiphopból indult.

A helyzet azonban az, hogy Tempah zeneileg sem veszi túl komolyan magát: repertoárjában békésen megfér egymás mellett a döngetős trap és a nyugisabb hiphop, hol EDM-himnuszhoz adja a nevét, hol pedig drum and bassbe torkoll a dal vége. Mindez lehetne nevetséges is, ő azonban okosan megtervezett, végig kontrollált műsort hozott, jól adagolva a veretős slágereket (Pass Out) és a kellemes, lötyögős dalokat (Mamacita). Hol a nőknek tették a szépet majdnem egyenrangú segítőjével, DJ Charlesyval, hol pezsgőben fürdették az első sorban állókat – tök mindegy, a közönség a harmadik szám környékén meg volt véve kilóra.

Ironikus módon az utolsó csapást a Balaton Sound-botrány miatt a Szigeten (nagyon helyesen) persona non gratának minősített DVBBS mérte a meglepetésszerűen összesereglett tömegnek. A kanadai duó és Tempah közös, Tsunami című száma zárta ugyanis a koncertet, amelyre a rapper cunamit csinált a jobbra-balra megfuttatott tömegből. A végén tulajdonképpen mindegy is volt, hogy a magyar zászlóba burkolózott Tempah illedelmességből hajtogatja-e, hogy ez számukra az év bulija: a jelenlévők jelentős része számára ugyanis minden bizonnyal az volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.