galéria megtekintése

Haverok a haveroknak – Újabb 72 millió forint kötött ki az L. Simon-hálózatnál

3 komment


Vári György

Idén már – a Kortárs Média Kft. egy ismertté vált, 17 milliós megbízását nem számítva is – 72 millió forintot fizetett ki az L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár kabinetfőnöke által vezetett állami cég baráti társaságoknak. Ezek meghívásos pályázatokon elnyert pénzek, amelyeken az érintettek versenytársak nélkül vettek részt.

Az L. Simon László kabinetfőnöke, Hornyák Tibor által irányított, tekintélyes ingatlanvagyonnal rendelkező Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) idén márciusban három olyan meghívásos pályázatot is lebonyolított, amelyet az L. Simon és Hornyák ügyeit követő olvasóknak már ismerős cégtulajdonosok nyertek meg.

L. Simon László
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Emlékeztetőül: Hornyák egy időben elnökként, Kisfalvi Gábor titkárként, Bondár Péter pedig irodavezetőként dolgozott a Magyar Egyetemi Sajtó Egyesületben. Bondár cége, az YCP Communications márciusban a Hornyák vezette szervezet pályázatán 23 millió 650 ezer forintért vihetett el egy „hirdetési kampányhoz kapcsolódó nyomdai munka előkészítésére, kivitelezésére, nyomdai anyagok terjesztésére, plakátok és szórólapok nyomdai előkészítésére, kivitelezésére, terjesztésére” kiírt meghívásos pályázatot, vetélytárs nélkül.

 

Kisfalvi (és az általa képviselt alapítvány) vállalkozása, a Shortcut Communications Kft. ugyanígy kapott megbízást 24 millió 450 ezerért „olvasásnépszerűsítő program megvalósítására a világháló, mint az oktatás informális eszközének bevonásával”. A Hornyák tevékenységéhez szintén köthető kultura.hu nevű netes lapot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel egy darabig közösen kiadó Kortárs Média Kft. is meghívásos pályázaton, egyetlen indulóként jutott hozzá 23 millió 890 ezerért „kiegészítő rendezvénysorozat, valamint népszerűsítő rendezvénysorozat szervezésének” feladatához.

Népszabadság grafika

Az összegek mind erősen – hat százalékon belül – közelítik azt a 25 millió forintos értékhatárt, amely fölött már nyílt pályázatot kellett volna kiírni. Feltehető egyébként, hogy a megbízások összetartoztak, mivel ugyanazon a napon kerültek nyilvánosságra.

Kerestük az üggyel kapcsolatban Hornyák Tibort, de a MANK a nyári szabadságolások miatt szűk egy hét alatt sem tudott válaszolni kérdéseinkre. Hornyák egyébként, noha L. Simon első államtitkársága idején lemondott a MANK vezetéséről, ezúttal – legalábbis az EMMI tudomása szerint – kabinetfőnökként is maradna a MANK élén, mindkét tisztségét meg kívánja tartani.

Elvenni a Skanzentől!

A Múzeumok Éjszakája előkészítéséhez az idei évig a MANK-nak semmi köze sem volt, a feladat már 2008 óta a Szentendrei Szabadtéri Múzeumhoz (a Skanzenhez) tartozott. Idéntől azonban már a MANK gazdálkodhatott az előkészítéshez szükséges pénzzel, ők írhatták ki a kommunikációs pályázatot és bízhatták meg egyetlen versenyzőként a Kortárs Média Kft-t., 17 millióért.

A váltás információink szerint némi feszültséget generált Cseri Miklós skanzenigazgató és L. Simon ismerősi köre között, ami azért különösen érdekes, mert Cseri lett az új kormányban Hoppál Péter helyettese a kulturális államtitkárságon. Kérdésünkre, mi indokolta, hogy az előkészítés a MANK-hoz kerüljön, az EMMI mindössze annyit válaszolt, hogy „a kulturális ágazati vezetés úgy döntött”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.