galéria megtekintése

Hatalmas katasztrófa fenyeget a magyar kultúrában

14 komment


Kácsor Zsolt

A középosztálynak nincs pénze irodalmi,  művészeti lapokra, sokaknak az irodalmi hetilap az egyetlen kulturális luxusa.

A magyar kulturális, művészeti folyóiratok nem csak az állami támogatások csökkentése miatt sodródnak az ellehetetlenülés szélére. Az okok között szerepet játszik a megcélzott olvasóközönség, azaz a középosztály katasztrofális anyagi helyzete is. A szellem embereinek nincs pénzük folyóiratokra, s az egyetlen lap, amelyet még a cudar időkben is megvásárolnak, az az Élet és Irodalom (ÉS). Legalábbis ez derült ki azokból a – statisztikailag nem reprezentatív, de azért nagyon is tanulságos – válaszokból, amelyeket körkérdéseinkre kaptunk ismert fővárosi és vidéki irodalmároktól, művészektől. Már az a tény önmagában tanulságos volt, hogy többen kitértek a válaszadás elől, mert nem akarták a nyilvánosság elé tárni sanyarú anyagi helyzetüket.

Deczki Sarolta irodalomtörténész, kritikus azt nyilatkozta: lapra, könyvre évek óta nem telik, az online ÉS-t fizetik elő közösen a munkatársaival, és egy jelszóval használják. Alkalmanként olvas irodalmi lapokat – Jelenkort, Alföldet, 2000-t. Hozzátette: ha lenne pénze, akkor a Jelenkorra és az Alföldre fizetne elő, a férje pedig valamilyen fotóslapra. De Deczki Sarolta véleménye szerint önmagában a vásárlás és az előfizetés nem tudná fenntartani a lapokat, mert ahhoz nagyon nagy létszámú és művelt középosztály kéne, ami – tette hozzá – itt sose lesz.

Vágvölgyi B. András újságíró, filmrendező felidézte, hogy úgynevezett „kispénzes egyetemista korában" a nyolcvanas években önfeledten vásárolta a folyóiratokat, szinte mindent megvett, ami megtetszett. Emiatt akkoriban fő ambíciójává az vált, hogy egy folyóiratban publikálhasson, írt is egy szöveget a Bozóki András szerkesztette Szép szó-antológiáról, de mindenhonnan elutasították – e próbálkozás közben szerezte meg élete egyik alapvető tanulságát, amikor az Újhold évkönyvet szerkesztő Nemes Nagy Ágnes azt mondta neki egy másfél órás telefonbeszélgetésben: „a komcsikat lehet szapulni, de Illyés Gyulát nem".

 

Vágvölgyi hozzátette: később szerkesztőségben dolgozott, oda szinte minden lap járt, olvasta mindet, de mióta nem dolgozik ilyen helyen, sokkal kevésbé követi a folyóiratokat. Azóta is mindig megnézte, mi van a Holmiban, a 2000-ben, az Ex-Symposionban, a Szombatban. Mostanában a Műútat és a Jelenkort keresi, ezekre – ha kiemelkedően érdekli bennük valami, akkor – pénzt is ad, de ez nem rendszeres. Mint mondta, jó volna nem online olvasni olyan lapokat, mint a New Yorker, az Esquire, a Vanity Fair. A legjobb azonban az volna – tette hozzá –, ha visszajöhetne az önfeledt vásárolgatás kora.

Forráshiánytól szenvednek
Forráshiánytól szenvednek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nagy Sándor Zoltán grafikusművész, a rézkarc egyik hazai mestere megkeresésünkre azt válaszolta: saját pénzből évek óta nem vett semmilyen kulturális lapot, az interneten olvassa ingyen, ami a világhálóra felkerül az Alföld, az ÉS és az Új Művészet írásai közül. Ha lenne rá pénze, akkor járatná is ezeket.

Keresztury Tibor író, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója rendszeresen olvassa az ÉS-t, a Könyves Magazint, az Alföldet, a Jelenkort, a Műút és a Hévíz című folyóiratokat, de ezek közül az ÉS az egyetlen, amelyikért pénzt ad. Ha elő tudna fizetni, akkor az Artmagazint, a Színházat és az Új Művészetet járatná.

Kihaló folyóiratkultúra

A Nyugat országában idén brutális átrendeződés kezdődött meg az irodalmi folyóiratok világában. A kultúra támogatására létrehozott Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szépirodalmi kollégiumának döntése következtében több évtizede működő minőségi lapok kerültek bajba. A 2000 már be is jelentette, hogy többé nem jelenik meg.

Az NKA 2016-ra 350 millió forint pályázati forrást nyújtott a korábbi évek 700-800 milliójával szemben. Balog Zoltán tárcája ugyan az elmúlt hónapokban azt kommunikálta: a minisztérium vezetése fontolóra vette azon lapok támogatását, amelyek az NKA-tól idén nem kaptak forrást, ám erre utaló adatot nem találtunk.

Bod Péter irodalomtörténész, kritikus közölte: „mindenekelőtt és mindenekfelett" az ÉS-t olvassa. Az irodalmi folyóiratok közül rendszeresen olvassa a Tiszatájat, az Alföldet, a Vigíliát, a Hévízt, és amíg volt, a Holmit. Hozzátette: az utóbbi megszűnéséért nagyon nagy kár, ahogyan a most „halálra ítélt" 2000-ért is. Az ÉS-nek előfizetője is, ami „a kevés kulturális luxusok egyike az életemben". A folyóiratok olvasására marad a könyvtár. Ha mindez nem pénzkérdés volna, akkor előfizetne még a Tiszatájra, az Alföldre, a Jelenkorra és a Hévízre. Ugyanakkor hozzátette: maguk az irodalmi folyóiratok keveset tesznek azért, hogy értékesítsék lapszámaikat, és egyes vidéki centrumok – Szeged vagy Debrecen– mintha kevésbé lennének tudatában annak, hogy milyen rangos művészeti műhelyek dolgoznak városaikban.

Műút Baráti Kör

Van, aki ehhez a módszerhez fordul: „Tisztelt olvasónk, folyóiratunk körül szerveződik egy támogatói rendszer, a Műút Baráti Kör, amellyel a lap beágyazottságát, olvasói bázisát szeretnénk növelni, illetve potenciális támogatóinak figyelmét szeretnénk felhívni a munkánkra. Kérjük, a Műút Baráti Kör linkjét (www.muut.hu) küldje el a lehető legtöbb „civil" ismerősének, aki nem vesz aktívan részt (íróként vagy kritikusként) az irodalmi életben, de olvasóként, kultúraszerető emberként érdeklődik munkánk iránt, vagy esetleg akár nagyobb összeggel is támogatni tudna, szeretne bennünket."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.