galéria megtekintése

Harc a televénnyel

1 komment


Palugyai István

Az egyik legnehezebb feladat szembeszállni az örök hülyeséggel. Különösen a tiszta ész logikájának fegyverével. A hülyeség ugyanis teljesen más alapokon épül fel. Jórészt érzelmi síkon, másrészt a globálisan is egyre gyatrábbá váló, a felnövő elmét az ostobaságokkal szemben mind védtelenebbé tevő közoktatás tevőleges közreműködésével.

Ehhez az interneten és a bulvármédiában minden nehézség nélkül hozzáférhető ökörségek csak hozzáteszik a maguk kellőképpen káros szeletét.

Az egyik legszomorúbb terep, ahol ez a hatás tetten érhető, az áltudományok területe, s ezek közül is különösen a testünkkel, egészségünkkel, esetleges gyógyulásunkkal kapcsolatos tévhitek. Boldogkői Zsolt épp ezek ellen vette fel néhány éve a kesztyűt. Olyasmire vállalkozott, amire előtte kevesen: biológusprofesszorként, akadémiai doktorként, a szegedi orvoskar tanszékvezetőjeként a legnépszerűbb médiákban vállal szereplést, cikkíróként, viták résztvevőjeként. A tudományos keresztes lovag kedvelt céltáblája a homeopátia, de az összes, modern korunk eufemizmusával alternatív gyógymódnak nevezett módszert górcső alá veszi, ahogy szakadatlan küzdelmet folytat a táplálkozással kapcsolatos közkeletű hiedelmek, tudományos alapot nélkülöző divatirányzatok ellen is.

Mindezt sajátos stílusban, kérlelhetetlen elszántsággal teszi. Sokan persze azonnal nekimentek, s nem is elsősorban a sarlatánok, a zsíros bizniszen meggazdagodottak, hanem egyrészt az átvertek, a boldog áhítattal hívők, másrészt a hamis objektivitást számon kérő média képviselői. Kétségtelen, Boldogkői nem finomkodik, nem próbálja becsomagolni véleményét, nem akarja relativizálni azt, ami az igazolható tudományos ismereteknek nem felel meg, nem mondja a feketéről, hogy szürke. Néha ironizál, csipkelődik, sőt, gúnyos, ami sokakban ellenérzést kelthet, de aki hajlandó végigkövetni fanyar humorú gondolatmenetét, annak világossá válnak az áltudományos módszereken tátongó rések, amelyek szinte ordítanak: ide lőj!

 

A professzor most megjelent könyve, a Hiénák a betegágy körül egyfelől az alternatív gyógymódok televényszerűen burjánzó sokaságát veszi sorra a kézrátétellel való gyógyítástól az erőtereken és az írisz­diagnosztikán át a kristálygyógyászatig és a legkülönfélébb rákgyógyító csodaszerekig. Szinte elképesztő, mekkora az isten állatkertje, miféle marhaságok tartják rabságban emberek tömegeit, de hát ha baj, van az emberek többsége mindenbe megpróbál belekapaszkodni, kiváltképp, ha a hagyományos orvosi kezelés nem ad fogódzót a lelki bajokra, nem kezeli a betegeket olyan álszent megértéssel és türelemmel, mint a sarlatánok.

Ehhez hozzájön a politika, amely a szavazatmaximalizálás érdekében nem akarván szembemenni a tömeggel, sok országban valamilyen módon törvényi kiskapukat nyit a miszticizmusnak, kedvező légkört teremt a tudományos alapú gyógyítás elleni hangulatnak, sőt az efféle ismeretek jól fizető tanfolyamok formájában még egyes egyetemekre is beszivárogtak.

A könyv második fő csapása a táplálkozással kapcsolatos divatokat veszi sorba a paleolit diétától a méregtelenítésen és a zsírégetésen át a lúgosításig. Itt Boldogkői nem mindig ad kész válaszokat, hiszen mint mondja, a táplálkozással foglalkozó kutatások még a puha tudományok közé tartoznak, az étrend hosszú távon fejti ki hatását és ezalatt nehéz ellenőrizni, hogy a kísérleti személyek mit és mennyit esznek. Arról nem is beszélve, hogy embereken csak korlátok között lehet kísérletezni, az állatokon kapott eredmények pedig nem mindig adaptálhatók ránk.

A szerző kendőzetlenül beszél a médiában folytatott harcáról is, benne a fő támogató és ellenvéleményekkel, s ezekre adott válaszával. De hogy némi hiány­érzetemről is szóljak, néhány „terápia” esetén a szerző olyan erővel üti le a labdát, hogy a másik oldalon állónak még csak lehetősége sem nyílik a szellemi védekezésre, s a vereség esetleges elfogadására, ami akár azonnali ellenérzést szül. Máshol meg a tudományos ismeretterjesztés terén érzem, hogy Boldogkői lazán veszi a szakmai ismeretek kellő lebutítását, a szakkifejezések igényes magyarázatát, ami talán a szerkesztői kontroll hiányának tudható be. Ettől eltekintve az Akadémiai Kiadó hasznos kötetét minden iskolában ajánlanám, amihez persze jól jönne egy útmutató tanár segédlete.

Boldogkői Zsolt: Hiénák a betegágy körül. Akadémiai Kiadó, 2016, 320 oldal, 3400 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.