galéria megtekintése

Hajótörött bárka a nyugodt katlanban

1 komment

Szemere Katalin

Udvaros Dorottya és az ukrán énekes asszonyok, már értük érdemes elmenni az Ördögkatlanba. Az augusztus 2-6. közötti mezítlábas fesztivál falvakba szétszórt programjait lehetetlen végigjárni. A borpincéken túl érdemes keresni a Bárka Színház nyomait.

Ukrán asszonyok és férfiak ülnek egy padon, előttük Both Miklós elektromos gitározik. Both hiába kéri az asszonyokat, tartogassák a hangjukat a szombati koncertre, megállás nélkül énekelnek. Az egyik fiatal lányt próbálják odacsábítani egy többszólamú dalba. Az új Harry Potter-könyvet nehezen, de lerakja, és beül az anyja mellé. Both Miklós, az Ördögkatlan egyik díszvendégének udvara nagy csoda. Mindig tele, a diófákon színes papírrózsák és zöld üvegdíszek, a vendégek farönkökön vagy szalmabálákon üldögélnek.

Fotó: Brozsek Niki

Nyugodt az élet a Baranya megyei Ördögkatlan Fesztiválon. A legneuralgikusabb időszak a reggeli sorszámosztás. Bizonyos előadásokra ezzel lehet helyet foglalni. Sok helyre be lehet jutni enélkül is, de az elsőbbség annak jár, aki kibekkelte a sort. (A számkérés előfeltétele egyébként a napi vagy hetijegy.)

 

Népszerűségi fokmérője egy fesztiválnak, ha elindul a feketekereskedelem. És úgy tudjuk, van, aki üzletel az ingyenes sorszámcetlikkel. Őrült nagy a tolongás a Udvaros Dorottya előadásáért, amely Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című művéből készült, és gyakorlatilag monodráma gitárkísérettel. Vagy húsz percet késik a kezdés, ezzel fél órát csúsztatva az éjszakai előadást. Udvaros szintén díszvendége a fesztiválnak (akárcsak Kovács Gerzson Péter táncos).

Fotó: Brozsek Niki

Két előadást is játszik a Katlanban, meg -akárcsak tavaly- itt ünnepli születésnapját. Kap virágcsokrot és az egyik fesztiválvezetőtől, Bérczes Lászlótól egy palack ördögkatlanos bort. Ő a vendége Veiszer Alindának is másnap reggel, nyitottan beszél mindenről, a szépség fontosságától az anya-lelkiismeretfurdaláson át a rendezői kínzáson keresztül a koráig, ami mint megtudtuk: 58 év, mivel hatvanévesen elhatározta, innentől visszafelé számol.

Udvaros meghatározó tagja és vezető színésze volt a Bárka Színháznak, amely idén lenne húszéves, ha tavaly nem szüntették volna meg. Alapító tagja volt Bérczes is, így nem véletlen, hogy itt emlékeznek meg az Orczy kerti helyről, amely ma beruházási projektirodaként funkcionál. Pásztázunk régi előadásfotókat Koncz Zsuzsától és Schiller Katától, régi előadások felvételei peregnek, és a színház ifjúsági előadásait jegyző Vidovszky György Majdnem húsz címmel előadást készít a Bárka egykori fiataljaival. Közülük a legismertebb Molnár Áron (aki a Vígben és az Örkényben játszik nagy szerepeket) és Farkas Dénes, a Nemzeti Színház tagja. A szöveget Tasnádi István írta, Vidovszky állandó munkatársa, szintén Bárka-alapító. Nem összegzik a két évtizedet, nem busonganak, inkább azzal játszanak el, milyen előadás születhet a Közszolgálati Egyetemhez csatolt egykori teátrumban.

Fotó: Brozsek Niki

Itt ugyanis a fiatal színészek feladják elveiket, bevállalják a katonai kiképzést a zsíros ösztöndíjért és az épület megússza a ledózerolást. Bármennyire szenvednek a kiképző hadnagy bunkóságától, engedik, hogy megvásárolják őket. A katonai kiképzés lenyomataként létrejön a rendvédelmi jelenet a Szentivánéji álom polgárszerelmeseivel, és a hadnagy játssza benne Oberont. Mikor megpróbálnak fellázadni ellene, a hadnagy csak annyit mond: "Addig kell lázadni, amíg lehet. De akkor addig kell harcolni, amíg van rá lehetőség. Tudják, néha jobb bevárni a földgyalukat."  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.