galéria megtekintése

Ha szereti a képregényeket, ez az ön hétvégéje

0 komment


Bárkay Tamás

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg vasárnap nemzetközi fesztiválját a Magyar Képregény Szövetség. A Városliget menti Dürer Kertbe szervezett program remek opciókkal kecsegteti a műfaj barátait: lesz vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, mi több, képregényes rögtönzések is. A fesztiválgazdák több jeles külföldi művészt is felvonultatnak, a Dürer Kertben megjelenik az Eisner-díjas izraeli képregényalkotó, Rutu Modan, az olasz Alessio Fortunato, a finn Kivi Larmola és Pertti Jarla.

A publikumot több előadással traktálják majd, szó esik az úgynevezett Small Press képregénykiadás finnországi és hazai helyzetéről, a honi képregények számos műhelytitkáról és a magyar fanzine-kultúráról.

 

A képregényalkotókból, kritikusokból, grafikusokból és egyetemi tanárokból álló zsűri átadja a szakma legnagyobb elismerését, az Alfabéta-díjat, amellyel 2006 óta tisztelik meg a legjobb alkotókat.

A hagyományoknak megfelelően több magyar alkotó és kiadó időzíti a fesztiválra új megjelenését. Folytatódnak már ismert sorozatok szuperhősökkel és nélkülük, jönnek a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai, a Zórád-, Korcsmáros–Rejtő-, Fazekas Attila-féle sorozatok változatlanul népszerűek. Az év egyik legnagyobb attrakciója az újranyomott A szőke ciklon lesz – értesültünk a szövetségtől.

A hazai szerzők közül Madarász Gergely és Halmi Zsolt készül új megjelenésekkel. A külföldi vendégek közül Rutu Modantól és Kivi Larmolától jelenik meg magyarul képregény, illetve magyarul is elindul az olasz Dampyr-széria.

A fesztivál díszvendége Till Attila, aki a Tiszta szívvel című film képregényes kötődéseiről mesél majd. A magyar képregényes szubkultúrából többen statisztáltak a film jeleneteiben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.