galéria megtekintése

Ha ez nem jön össze, akkor a Földnek annyi

0 komment


Csákvári Géza

Megérkezett a mozikba Justin Lin Star Trek mozifilmje, a Mindenen túl, mely a nyár legnagyobb sikerének ígérkezik. Az idén ötven éves Star Trek a filmtörténet egyik legértékesebb franchise-a. Sorrendbe raktuk az Enterprise legénységének mozis kalandjait - a legrosszabbtól a legjobbig.

13. Star Trek 5. – A végső határ

A Trek-univerzum legcikibb filmjét a Kirk kapitányt alakító William Shatner jegyzi rendezőként. Miután megirigyelte Leonard Nimoy sikereit (aki a harmadik és a negyedik részt dirigálta) kibalhézta, hogy is rendezhessen egyet. Ezt a filmet azonban minden rajongó legszívesebben elfelejtené. Mondjuk az tényleg vicces, hogy az ellenlábas, Spock testvére azért rabolja el az Enterprise-t, hogy egy eldugott bolygón megtalálja Istent. Aztán amikor létrejön a nagy találkozás, kiderül, hogy Isten nagyon nem jó fej. Sőt.

 

12. Star Trek 10. – Nemezis

A The Next Generation legénységének utolsó kalandja, drámai befejezéssel. Tom Hardy alakítja a főgonoszt, aki tulajdonképpen Picard kapitány genetikai másolata. Hogy semmi közös nincs bennük? Nem baj, az alkotókat sem érdekelte ez a probléma...

11. Sötétségben - Star Trek (2013)

Az 1982-es Khan haragja laza remake-je, melyben a rendező J.J. Abrams elfeledkezett arról, hogy miért is szeretjük a Star Treket és inkább arra koncentrált, hogy akciófilmet forgasson. Filozofálgatás és fecsegések helyett, itt elsősorban ütnek a csillagflotta emberei. J.J. minden bizonnyal már a Star Wars-ra koncentrált, mert a forgatás után rohant Az ébredő erőt levezényelni. Benedict Cumberbatch persze remek volt Khan-ként, de Montalban legendás alakítása után igen nehéz feladat maradandót alkotni ebben a karakterben. Nem is sikerült.

10. Star Trek 9. – Űrlázadás (1998)

Kié lesz az örök fiatalság? A kérdés nem költői, sokan ölnének érte. De Picardnak és legénységének helyén a szíve. Korrekt, de hamar felejthető epizód.

9. Star Trek (2009)

J.J. Abrams jött és megnyomta a reset gombot és újraindította a franchise-t. Kicsit más Kirk, Spock és McCoy doktor tért vissza. Na meg persze drasztikusan megváltoztatta a Föderációs viszonyokat azzal, hogy a film a Vulkán bolygó elpusztításával indul. Az ősrajongók háborogtak, de sok új fan is érkezett cserébe.

8. Star Trek 3. – Spock nyomában (1984)

Khan legyőzése és Spock önfeláldozó halála után zavar van a Trek-univerzumban. De mindenre van megoldás. Még a feltámadásra is. Igaz, ennek ára van: a klingonok megölik Kirk egyetlen fiát. A széria legsötétebb darabja.

7. Star Trek 8. – Kapcsolatfelvétel (1996)

A franchise legakciódúsabb részei közé tartozó részben a Borg királynő visszautazik a Föld múltjába, hogy megakadályozza a civilizációnk kapcsolatfelvételét a vulkániakkal – így pedig a történelmünk is megváltozna. Amiért itt derekasan megküzdenek Picardék, azt egy mozdulattal rombolta J.J. Abrams a 2009-es rebootban.

6. Star Trek: Mindenen túl (2016)

A rajongók igen aggódtak az eddig csak akciórendezőként jeleskedő, a Trek területén abszolút újonc rendező, Justin Lin miatt. Aztán bekövetkezett a nem várt fordulat: az új szereposztás most először működik a vásznon olyan flottul, mint annak idején Shatnerék. Sőt, a McCoy-t alakító Karl Urban olyan erős jelenléttel bír, hogy egészen új értelmet ad az örök szkeptikus és zsémbes doktor karakterének. Miközben a film bővelkedik akciójelentekben, nem feledkeztek meg a Roddenberry-féle humanista alapokról sem.

5. Star Trek – Csillagösvény (1979)

A West Side Story és a Muzsika hangja rendezője, Rober Wise kapta a feladatot, hogy a hatvanas években készült kultikus tévésorozat mozis felvezetését megrendezze. A Trek-univerzum megálmodója Gene Roddenberry és az ismert sci-fi író, Alan Dean Foster jegyzi a forgatókönyvet, az eredmény pedig keményvonalas tudományos-fantasztikus mese lett, mintsem a stúdió által várt kalandfilm az űrben. Persze, ma már megkérdőjelezhetetlen klasszikusnak számít a Föld fele igyekvő mesterséges intelligencia, aki a teremtővel szeretne egyesülni. Mert ha nem jön össze, akkor a Földnek annyi.

4. Star Trek 7. – Nemzedékek (1994)

Az első mozifilm, melyben még szerepel az első legénység, de tulajdonképpen William Shatner és társai csupán mellékszereplők és épp átadják a stafétabotot a The Next Gereration-ből érkező Jean-Luc Picard kapitánynak és csapatának. Nem kisebb a feladatuk, mint hogy megállítsák a Tolian Soran nevű tudóst, aki az örök boldogságot kínáló vándorló mennyországba akar bekerülni. Akár nagyon sok emberi élet árán.

3. Star Trek 6. – A nem ismert tartomány (1991)

Az ötödik rész gigantikus bukása után a Paramount visszahívta Nicholas Meyert, hogy tegye rendbe a franchise-t. Ez tökéletesen sikerült neki. A nem kevés thriller elemet tartalmazó részben a Föderáció békét akar kötni a klingonokkal, de mindkét oldalon vannak olyanok, akik inkább a háborút tartják megoldásnak. Az első komoly puccskísérlet a huszonharmadik században.

2. Star Trek 4. – A hazatérés (1986)

A harmadik rész olyan drámaira sikerült, hogy a producerek megijedtek és parancsba adták, hogy feloldásképpen mindenképpen „mókás" Treket szeretnének. A Spockot alakító Leonard Nimoy rendező pazarul megoldotta a feladatot: Kirk és legénysége a késő huszadik századba utazik vissza az időben, hogy szerezzenek két hosszúszárnyú bálnát, mivel a huszonharmadik században érkezik egy támadó szonda, mely a kihalt rokonokat keresi. És mivel nem találja őket, elkezdi elpusztítani a Földet.

1. Star Trek 2 – Khan haragja (1982)

Nicholas Meyert fiatal rendezőként szerződtették, hogy frissítse fel a Paramount szerint túlságosan értelmiségire sikerült első mozifilm, a Csillagösvény meghatározta irányvonalat. Meyer meglepetésre az eredeti sorozat egyik emlékezetes ellenlábasához nyúlt vissza, a késő huszadik század genetikai manipulációk következtében szupererős és intelligens Khanhoz, aki nemes egyszerűséggel vérbosszút állna Kirk kapitányon felesége elvesztése miatt. Elképesztő monológok, lenyűgöző csaták és Ricardo Montalban legendás alakítása Khan szerepében megkérdőjelezhetetlenül minden idők legjobb Trek epizódjában. Örök klasszikus.

Kapcsolódó cikkek

Szellem a galaxisban

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.