galéria megtekintése

Gyűlölték, most ő gyűlöl

0 komment


Szemere Katalin

Kirekesztettség, gyűlölet, másság, valamint egy félkilónyi emberi hús. Ezt gyúrta egyetlen darabba, A velencei kalmár címűbe William Shakes­peare. Ma este Shylockot, a zsidót László Zsolt játssza, aki 18 éve Antonio volt Alföldi Róbert rendezésében. Antoniót Gáspár Sándor hozza, aki három éve a Nemzetiben Shylock volt. Gáspár Sándortól megkérdeztük, nagyobb-e most az empátiája a velencei kalmár iránt.

Ez a történet is a hitelfelvétellel kezdődik, mint annyi más tragédia. Antonio, a velencei kalmár szereti Bassaniót, aki könnyelműen elszórta az örökségét. Az önfeláldozó férfi a pénzt két kézzel szóró barátja kedvéért elmegy a végletekig: bár minden vagyona a tengeren, kölcsönt kér az általa megvetett, uzsorából élő zsidótól. Shylock hiába ad kölcsön, nem számíthat most sem másra, mint általában: csak megvetésre, jóllehet szívesen barátkozna Antonióval. Ad neki pénzt, de nem kamatot kér, hanem egy lehetetlen ígéretet. Ha nem kapja vissza időben a pénzét, kivághat Antonio testéből fél kiló húst.

Antonio szerepében idén februárban...
Antonio szerepében idén februárban...
Bodnár Boglárka / MTI

Ez a kitétel egészen addig puszta viccnek, rossz­ízű tréfának tűnik, amíg Shylock lányát és vagyonát el nem szökteti egy keresztény fiatalember. Az uzsorást a velenceiek nem veszik emberszámba, rendre meg is alázzák, így az egyre elszántabbá válik. A vélt igazáért – az emberhúsért – elvakultan kezd küzdeni. Bíróságra kerül a lehetetlennek tartott ügy, mi lesz a fél kiló testtel. Az ítélet után és a mai fehérvári bemutató előtt adódik kérdés: jól járhat-e bárki is a döntéssel.

 

Gáspár Sándor három éve Shylock szerepét játszotta Mohácsi János rendezésében a Nemzeti Színházban. Gyűlöltből gyűlölő, megvetettből kirekesztő lett Fehérváron, ugyanis most Antoniót, a címszerepet osztotta rá Bagó Bertalan rendező.

–  Érdekes a másik oldalon állni – mondja Gáspár –, bár a mostani próbafolyamat alatt azért nem sokat foglalkoztam Shylock szerepével. Annál is inkább, mert a zsidót ebben az előadásban László Zsolt játssza, aki olyan erős színész, hogy mellette eszembe sem jut azzal törődni, korábban én mit csináltam az ő mostani szerepében. Beszélgetés, sztorizgatás közben a büfében persze előjönnek az emlékek, de munka közben soha, annyira elvisz Antonio súlyos problémája. Rendkívüli és szélsőséges áldozatot készül hozni a barátja megmentéséért. Nekem nincsenek ilyen természetű személyes tapasztalataim, mégis az a célom, hogy a színpadon az érzelmek, az indulatok olyan energiával törjenek belőlem elő, mintha valóban a sajátjaim lennének.

Antonio Shylock iránti gyűlöletét tovább fokozza, hogy saját magában, önnön nagyszerűségében is csalódnia kell a darab végén, hiszen hiába szerette volna feláldozni magát a barátjáért, végül nem tehette meg. A tárgyaláson kiderül, hogy jog szerint mi jár a hitelezőnek. – Antonio nem tudja felmutatni barátsága és szerelme önzetlenségét, ez még jobban szítja benne a gyűlöletet Shylock iránt – morfondírozik Gáspár a történeten. – Semmisüljön meg az ellensége, térjen át a keresztény hitre.

A színész úgy véli: – Az előadás nem erősíti az antiszemitizmust. Shylock elvetemült, de magányos. Shakespeare szembeállítja őt a tömeggel. A szimpátia szerintem mindig arra az oldalra húz, ahol nagyobb a magány, a kiszolgáltatottság, ahol elárvul valaki. Amikor az uzsorás elveszti a lányát, minden jó érzésű ember elkezdi szánni.

...és mint Shylock 2013-ban
...és mint Shylock 2013-ban
Földi Imre / MTI/archív

Hogy melyiket nehezebb játszani, Shylockot vagy Antoniót? Gáspár nehezen tudna erre válaszolni. Szerette a Nemzeti előadását is Mohácsi János rendezésében. Úgy érzi, ott a rendezés inkább Shylock mellett állt, közérthetően fogalmazta meg a városi csőcselék és a zsidó uzsorás viszonyát. Székesfehérváron Bagó Bertalan árnyaltabban gondolkodik a figurákról. Shylock óriási apaszerep is egyben, azt eljátszani komoly és szép feladat egy színésznek. Antoniónak pedig esélye sincs úgy élni Velencében, ahogy szeretné, ő is magányra van ítélve. A színésznek meg az a jó, ha nehéz szerepet kap, és az élet megannyi bonyolultságát mutathatja meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.