galéria megtekintése

Gyűjtöget, de nem rovar

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Jelentkezzen, de őszintén ám, aki kapásból képes rávágni, mit rövidít pontosan a MÉH betűszó. Na ugyi. Magam például, aki a Belső-Terézváros jellegzetes figurájaként, generációjának eklatáns példányaként kifejezetten hosszú, bensőséges és olykor kimondottan gyümölcsöző viszonyt ápoltam a nevezett vállalattal, merész ívű pályám kezdetén akár egy öntöttvas radiátorszelvénybe lefogadtam volna, hogy a MÉH voltaképpen a méhről, e kedves hártyásszárnyúról kapta a nevét, a gyűjtögetésre és a szorgalomra való tekintettel. Jó, hogy nem fogadtam, mert a helyes megfejtés: Melléktermék és Hulladék Egyesülés.

Roncsfeldolgozás 1973-ban, az alsónémedi MÉH-telepen
Roncsfeldolgozás 1973-ban, az alsónémedi MÉH-telepen
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

A szervezet – mint azt a HVG Magyar cégek története című online gyűjteményéből tudjuk – a Tollkereskedelmi Vállalat Melléktermék és Hulladékgyűjtő Főosztályából jött létre 1950-ben, a Népgazdasági Tanács döntése nyomán, a nyersanyagínség enyhítésére, a békeharc jegyében. Az egyesülésben lévő húsz MÉH-vállalat 1954-ben a Könnyűipari Minisztérium védőszárnyai alá került, 1966-ban megalakult a MÉH Nyersanyaghasznosító Tröszt, amely 1977-ben átkerült az Országos Anyag- és Árhivatal felügyelete alá, ez hat MÉH-vállalatot alakított ki. Komoly foglalkoztatók voltak: a 80-as években 6000 ember dolgozott a kétszáz telephelyen. A MÉH Trösztöt a rendszerváltás után hat részre bontva privatizálták.

 

Amint az esetemben és koromban természetes volt, kék nyakkendőben, adrenalintól szagló iskolai papírgyűjtési versenyek örvén kerültem először kapcsolatba a MÉH-hel. Rémlenek némely dia dalok, habár mi olyan győzelmet, amilyenről Miklós Gábor e sorozatban korábban beszámolt, sajnos nem arattunk: a Pécs melletti Málom község általános iskolásai 1969-ben egy komplett Skoda Octaviát nyertek a MÉH-től – írta szerzőnk. Gondolom, bepisiltek a gyönyörtől.

Rémlik az is, hogy a gyűjtés később egy kissé elfajult. Osztályfőnökünk – aki szerencsétlenségünkre úttörőcsapat-vezetőként is igyekezett kitűnni az erős mezőnyből, és folyton általunk akart más osztályoknak példát statuálni –, parancsba adta, hogy a 6. b minden egyes tagjának minden héten be kell gyűjtenie minimum ötven újságpéldányt. Az első hetekben még úgy-ahogy győztük a tempót, én például szép nagy bérházban laktam, ahonnan eleinte viszonylag könnyen be lehetett szedni a kontingest, de egyszer csak lett egy konkurensem, és kettőnket már nem tudta eltartani a lakóközösség. Belefáradtam, amiképp jelek szerint a sorstársam is, aki az elszámoltatás előtti szünetben a terembeli gyűjtőhelyről, a zongora alól rángatott ki egy újságköteget, és azt adta át a tanárnőnek, ékes példát mutatva mindnyájunknak: a tanév végéig ezt csináltuk, mindahányan voltunk.

Különös, de nem buktunk le. Részemre az aranykor akkor jött el, amikor érdemeim elismerése mellett 17 éves koromban átirányítottak a dolgozók gimnáziumába, a regula szerint tehát állást kellett vállalnom. Egy irodaházban nyertem hivatalsegédi státust, munkaállomásom rögtön az irattár közvetlen közelében terült el, ami leginkább azt jelentette, hogy folyamatosan lophattam a papírt. Sunyi kis csápjaimmal a házinyomdát is könnyedén elértem, ott ugyancsak szép volumeneket termeltek a javamra, annyira, hogy egyszer két teljes mázsa leselejtezett alumínium (!!!) ofszetlemezt is sikerült igen jó pénzzé tennem. Mondják: a MÉH tragédiája az volt, hogy hiába fejtett ki oly nagy erőfeszítéseket, mégsem tudta új iparággá tenni a hulladékfeldolgozást. Nos, rajtam nem múlott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.