galéria megtekintése

Győzött a magyar film legnagyobb vetélytársa

Nyertek a nők a migránsokkal szemben. Ez a konklúzió túlzó újságírói hatásvadászatnak tűnhet az Európai Parlament által odaítélt Lux-díjjal kapcsolatban, ám az elismerésről uniós politikusok döntöttek, így választásuk több mint szimbolikus.

Jelesül, hogy a török származású, Franciaországban élő rendező, Deniz Gamze Ergüven egy konzervatív török családot – ahol a fiatal lányoknak semmilyen joguk – bemutató, Mustang című filmdrámája nyerte el az elismerést. A műben gyerekek szenvednek, lelkileg összeroppannak és engednek a szülői szigornak. Egyikük öngyilkos lesz, míg a főhős Isztambulba szökik, hogy civilizáltabban élhessen.

A győztes alkotásban a gyerekek lelkileg összeroppannak
A győztes alkotásban a gyerekek lelkileg összeroppannak

A második helyre futott be Jonas Carpignano Mediterranea című műve. A 2008-ban játszódó filmben több mint 1500 bevándorló érkezik Olaszországba Szenegálból, Ghanából és Burkina Fasóból, de Európa nem akarja befogadni őket. Sőt mindent megtesznek életük ellehetetlenítése érdekében. Erős film, és fájdalmasan aktuális. A harmadik a már a magyar mozikban is futó Lecke lett. A bolgár Peter Valcahnov mozijában egy tanárnő kerül adóspirálba, és a csőd helyett a bankrablást választja. Valóban, a másik két téma jobban érthető a kontinens boldogabbik felén. 

 
A politizáló győztes, Deniz Gamze Ergüven nemcsak Lux-, hanem fair play díjat is érdemelt
A politizáló győztes, Deniz Gamze Ergüven nemcsak Lux-, hanem fair play díjat is érdemelt
Sebastien Bozon / Európai Parlament

– A Lux-díjat 2007 óta osztjuk ki, és kulturális jelentősége elvitathatatlan – mondta az átadót felvezetve Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Hangsúlyozta: az itt versenyző három film az európaiságot képviseli. Nemcsak gazdasági szempontból – ezek a produkciók állami támogatásokkal tudtak elkészülni –, hanem kulturálisan is. „A mi művészeink fogalmazzák meg a legegyértelműbben az európai értékeket, akkor is, ha az élet sötét oldalát is megmutatják” – rögzítette. Tegyük hozzá: ebben a döntőbe jutott mindhárom filmnek elvitathatatlanok az érdemei. A nyertes, Ergüven a fair play díjat is megérdemli: köszönőbeszédében három fontos filmről beszélt. A díjkiosztó utáni tájékoztatón hozzátette: a filmkészítés politikai erő is. Azért készítette el a művét, mert így képet kaphatnak az emberek arról, mi történik még manapság is a nőkkel Törökországban.

A politikus emlékeztetett: tavaly a Lux-díjat a Pawel Pawlikowski rendezte Ida kapta meg, amely később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. „Ez a folyamat minden bizonnyal idén megismétlődik” – húzta alá Schulz. Mi tagadás, az elemzők és szaklapok valóban egyetértenek abban, hogy a Nemes Jeles László rendezte Saul fia legnagyobb vetélytársa a Mustang.

Miért nem a Saul fia nyert?

A cannes-i filmfesztivál nagydíját elnyerő Saul fia című magyar filmet a lehetséges Lux-díjasok között tartották számon. Az alkotók azonban úgy döntöttek, hogy a nemzetközi premierek előtt nem adnak digitális verziót a kritikusoknak, a szavazóknak. A Mustang alkotói nem ezt az utat választották. Ők nyertek, a Saul fia viszont nem kerülhetett be a legjobb három közé. Ahogy hasonló okok miatt nem lesz ott a jelöltek között az Európai Filmakadémia decemberi gáláján sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.