galéria megtekintése

Gyakorlatilag mindent felfal a Matolcsy-féle kis gömböc

4 komment


Ábrahám Ambrus

Alig másfél év alatt a hazai ingatlan- és a műtárgypiac legnagyobb szereplői közé küzdötte fel magát a Magyar Nemzeti Bank. Idén sem fukarkodott, s ingatlanokra – a vázolt terveket is ideszámolva – közel 50 milliárd forintot fordított, de festményekre és gyűjteményekre is elment csaknem 9 milliárd. És ez még biztosan nem a vége.

Akár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egész éves működésének szimbolikus összefoglalója is lehet az a közlemény, amely a szervezet egyik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) internetes oldalán bukkant fel néhány napja. Ebben a közhasznú szervezet közli, hogy oktatási és rendezvényközpontot, valamint angol nyelvű doktori iskolát hoz létre.

Mindezt azokban az épületekben, amelyeket az idén vásároltak a Várnegyedben.

Az oktatási és rendezvényközpont közgazdasági, pénzügyi képzésekkel kapcsolatos eseményeknek és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárnak is otthont adna. Mindezt a Lónyay-villában, amit nettó 11,2 millió euróért – mintegy 3,4 milliárd forintért – vett meg a jegybank alapítványa, és amelyet az eredeti Ybl Miklós-tervek alapján rekonstruálnak majd. A program másik helyszíne a régi városháza műemlék épülete, amelyet az MNB 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). A PADA itt egy egyedülálló angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskolát üzemeltetne 2016 szeptemberétől.

 

Legutóbb a balatonkenesei MÁV-üdülő került fel az ingatlantérképre. Ez az ígéretek szerint a Magyar Vezetéstudományi Iskolának ad majd otthon. Lapunk e hírrel szinte egy időben számolt be arról, hogy a jegybank a Budapesti Corvinus Egyetem mellett „vergődő" Bálnára is kivetette a hálóját, és már tárgyalnak a megvásárlásáról. Másfél év alatt 11 ingatlan került közvetve vagy közvetlenül a jegybank tulajdonába.

Gerhardt Ferenc MNB-alelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a júliusi szerzeményekkel
Gerhardt Ferenc MNB-alelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a júliusi szerzeményekkel
Földi D. Attila / Népszabadság

Számításaink szerint így összesen csaknem 35 milliárd forintot költöttek el – nem számítva azt a projektet, amelyről eddig kevesebb szó esett, pedig még komolyabb tőkét kíván. Lezárult ugyanis az az adásvétel, amelynek eredményeként a kecskeméti Izsáki úti egykori kórház területe a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány tulajdonába került. Itt épül meg 2017 szeptemberére az az új egyetemi városrész, amelyre nem kevesebb mint 15 milliárd forintot szán a bankok bankja. Ha ezt az említett 35 milliárd forint mellé csapjuk, kiderül, hogy

az MNB gyakorlatilag rohamtempóban költött 50 milliárd forintot ingatlanokra vagy azokhoz kapcsolódó beruházásokra. Ezzel a hazai ingatlanpiac legnagyobb szereplői közé küzdötte fel magát.

Idei beszerzési listáján azonban korántsem csak e tételek szerepelnek. Három alapítvány 34 Kovásznai György-képet vásárolt összesen 112,2 millió forintért, ami azonban csak kis része a teljes akciónak, az MNB ugyanis másfél év alatt csaknem 8,7 milliárd forintot költött műtárgyakra. Tiziano-, Munkácsy Mihály-, Gulácsy Lajos-alkotások, de fegyver- és érmegyűjtemény is került a jegybank tulajdonába, és 2018 végéig mintegy 30 milliárd forintot különítettek el ugyanerre a célra.

Luxuskurzus

A jelek szerint a jegybanknál úgy vélik, hogy ha már doktori program, legyen minél több. Az MNB Pallas Athéné alapítványainak ugyanis már októberben elindultak kurzusai: a Pallas Athéné Geopolitikai, a Pallas Athéné Domus Scientiae és a már említett PADA Alapítvány, valamint a Pécsi Tudományegyetem részvételével. A fővárosi Döbrentei utcában található épületben is folyik a munka, ami szintén új szerzemény – azon a számlán 2,6 milliárd forint állt –, de megvették a Kasselik-házat, a Vörösmarty téri volt Luxus Áruház épületét is. Ennek bérbeadásából szeretnék előteremteni a képzés anyagi hátterét.

Ennél is több pénz lapul az alapítványoknál: a hat Pallas Athéné szervezet eddig összesen mintegy 250 milliárd forintot kapott, ebből 50 milliárdot fordíthatnak a tevékenységük elindításához szükséges beruházásokra, 200 milliárdot pedig bankbetétben és állampapírban kell tartaniuk, a hozamokból fedezve működési költségeiket.

Az MNB akkor sem jön zavarba, ha kivételes lehetőség merül fel,

amit mindezeken felül kell finanszíroznia. A legújabb trófea a Budapesti Értéktőzsde, illetve a börze mögött álló vállalat 68 százalékos tulajdonrésze, amelyért összesen 13,2 milliárd forintot tettek le az asztalra.

Az MNB a legtöbbet eddig az Eiffel Palace-ért fizette. Az épületet 45,3 millió euróért, azaz mintegy 13,9 milliárd forintért vették meg
Az MNB a legtöbbet eddig az Eiffel Palace-ért fizette. Az épületet 45,3 millió euróért, azaz mintegy 13,9 milliárd forintért vették meg
Földi Imre / Népszabadság

Az MNB étvágya csillapíthatatlannak tűnik. Épületében talán még most is ki van állítva a Gömböc nevű magyar találmány. Az ugyan másról híresült el, ám mesebeli névadójának működése alighanem a példa a szervezet vezetői számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.